Prašina oko kupovine luksuznih stanova u Sarajevu: Bosmal kupuje sam sebe

10.06.2017. 09:13 / Izvor: Akta.ba
Prašina oko kupovine luksuznih stanova u Sarajevu: Bosmal kupuje sam sebe

Šta će se desiti i da li će Bosmal kupiti ponovo sam sebe? Ko je Al Thani, Eldin Kubat, te kako su svi povezani sa porodicom Šabanović?

Vijest koja je ovih dana u centru zbivanja u Sarajevu je javna licitacija za prodaju stambeno-poslovnog kompleksa "Bosmal" koja je i pored 140 zainteresovanih, koji su položili 10.000 KM kao osiguranje za učešće, prekinuta, te odlučeno da ide se na sporazumnu nagadbu koja će se razmatrati van ročišta.

Šta se zaista dešava i ko će biti kupac Bosmala? U pojedinim medijima se pojavila informacija da je navodni kupac jedan od članova katarske kraljevske porodice El-Tani, koji živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Akta.ba je otišla korak dalje i istražili smo ko stoji iza imena El-Tani. Naime, prema sudskom registru u Sarajevu je krajem prošle godine osnovana kompanija AL Thani d.o.o. Sarajevo čiji je direktor Eldin Kubat. U vlasničkoj strukturi ove kompanije ove kompanije nalaze se firme Al Thani Companies Group. LLC i BCC Management d.o.o. Sarajevo.

Firma BCC Management bavi se manadžmentom, konsaltingom, uslugama, inžinjeringom i ugostiteljstvom i osnovana je 2009. godine. Vlasnica ove kompanije je Samra Šabanović, a pored nje u vlasničkoj strukturi je navedena i Belma Šabanović.

Sve ovo ne bi bilo nimalo čudno da se porodica Šabanović  ne nalazi na čelu firme Bosmal d.o.o. koja je sadašnji vlasnik Bosmala. Tako je prema zvaničnom sudskom registru direktor Bosmala Nijaz Šabanović, a u vlasničkoj strukturi pored njega su navedeni i Edin Šabanović , Hassan Bin Jamaludin i  Noor Hazin Bin Hj. Mohd Zain.

Šta će se desiti i da li će Bosmal kupiti ponovo sam sebe? Ko je Al Thani, Eldin Kubat, te kako su svi povezani sa porodicom Šabanović, ostaje da saznamo nakon neposredne pogodbe.

Podsjetimo, u Bosmalu je na prodaji 231 stan, 371 garaža i 46 poslovnih prostora u dvije kule. Najmanji stan ima 80, a najveći 220 kvadrata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti