Dugotrajni stečajni postupci pokazatelj slabosti sudskog sistema

24.02.2022. 11:35 / Izvor: Akta.ba
Stečaj

Gledajući ogromne iznose dugovanja sve je izvjesnije da pojedinim kompanijama prijeti stečaj, a samim ti i dugotrajni stečajni proces.

Privatne firme i državne agencije duguju milione za PDV, akcize, carine, a preko 100 000 njih ima blokirane račune. Upravi za indirektno oporezivanje 10.321 firma duguje za neplaćeni PDV. Pet je najvećih PDV i akciznih dužnika.

Na prvom mjestu je GRAS koji duguje 23,1 milion KM, na drugom Sarajevska pivara duguje 18,3 miliona KM zatim BOSMAL, duguje 10,9 miliona KM, a četvrto i peto mjesto po visini duga od 6,4 miliona KM zauzimaju MONTER & Co Bijeljina i Federalna direkcija robnih rezervi.

Za neplaćenu carinu na spisku UIO BiH je 401 pravna i 399 fizičkih lica, što je ukupno 1 140.

I poreznoj upravi kompanije duguju novac, a ukupan dug iznosi 2.686.439.213,03 KM.

Velikom broju kompanija izvjestan stečaj i dugotrajni sudski procesi

Gledajući ogromne iznose dugovanja sve je izvjesnije da pojedinim kompanijama prijeti stečaj.

"Problematika stečajnih postupaka i stečajne regulative danas u uvjetima globalne privredne krize je aktualna i u zemljama u tranziciji i u zemljama s tradicionalno razvijenim tržišnim sistemom. Mnogobrojne i česte novine stečajnog zakonodavstva kod nas i u svijetu govore u prilog navedenoj tvrdnji“, kazao je Izudin Kešetović, stečajni upravnik na tematskoj sjednice „Stečaj je naša šansa ili propast – stanje u Kantonu Sarajevo" koja je održana u ponedjeljak.

Dugotrajnost stečajnih postupaka i veliki broj neriješenih predmeta postali su najeklatantniji primjer slabosti sudskog sistema u svim državama istočne i jugoistočne Evrope.

Likvidacija česta praksa zbog dugotrajnih sudskih postupaka

Traganje za optimalnim rješenjima u zaštiti prava povjerilaca, ali i dužnika u slučaju ozbiljnih finansijskih poteškoća od ključne je važnosti.

Tako se pokreće predstečajni postupak koji je sudski postupak kojeg sud provodi prije pokretanja i vođenja stečajnog postupka radi finansijskog i operativnog restruktuiranja dužnika.

"Predstečajni postupci u gotovo svim državama, koje su ih uvele, predstavljaju odgovor na nedostatnost ili loše praktično funkcioniranje stečajnih procedura. Postojeća praksa u BiH upućuje na zaključak da dosadašnja praksa dužniku ne daje mogućnost za nastavak poslovanja, čime se generiraju negativni učinci u privredi uz zabrinjavajući rast broja nezapolenih", naglasio je Kešetović.

Nasuprot likvidaciji kao praksi u najvećem broju stečajnih postupaka mogućnosti rehabilitacije privrednih društava mogu se smatrati kao pozitivna mogućnost vraćanja u stanje solventnosi.

"U cilju ponovne uspostave likvidnosti i solventnosti dužnika propisuju se mjere koje predstavljaju ravnotežu između potrebe da se riješe finansijske poteškoće dužnika i omogućava razmjerno namirenje svih povjerilaca", kazao je stečajni upravnik.

No, za ovo je ključno vrijeme odnosno brzina postupka koja je propisana po zakonu, ali se ne poštuje.

Hitnost i brzina postupka je propisana u Zakonu tako da se predstečajni postupak mora okončati u roku od 150 dana od dana njegovog otvaranja. U opravdanim slučajevima, rok se može produžiti najduže za dodatnih 90 dana. Svi aktivni stečajni postupci u KS tačnije njih 102 bi trebali biti okončani do kraja 2022. godine.

E.O.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti