Prodaje se bivša tvornica tepiha u Ključu

23.03.2016. 13:39 / Izvor: Akta.ba
Prodaje se bivša tvornica tepiha u Ključu

Agencije za privatizaciju Unsko-sanskog kantona prodaje preduzeće Sanotaf d.o.o. Ključ koje se nalazi u 100 % državnom vlasništvu, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Agencije za privatizaciju Unsko-sanskog kantona prodaje preduzeće Sanotaf d.o.o. Ključ koje se nalazi u 100 % državnom vlasništvu, saznaje poslovni portal Akta.ba. Poziv za prijavu ostaje otvoren do 22. april 2016. godine.

Vrijednost kapitala ovog preduzeća procijenjena je na 3.095.294,00 KM. Firma je osnovana 1976. godine, a do 1992. zapošljavala je 142 radnika. U početku je poslovala u sastavu banjalučkog "Incela", nakon toga u sklopu Tvornice ćilima Sarajevo, a neposredno prije izbijanja rata u BiH registrovana je kao samostalan pravni subjekat. Inače, firma se u prijeratnom periodu bavila prodajom tepiha.

Postupak privatizacije ovog preduzeća pokrenut je još 2010. godine od strane Vlada Unsko-sanskog kantona.

Također, prošle sedmice je nakon date saglasnosti Vlade Unsko-sanskog kantona i upravljačkih struktura preduzeća Sanotaf d.o.o. Ključ, između preduzeća Sanotaf d.o.o. Ključ i Društva za konsalting i upravljanje Athabasca Investment d.o.o. Sarajevo, koje je članica grupacije ASA Prevent, potpisan ugovor o zakupu nekretnine koja se nalazi u Ključu.

Istaknuto je da će u narednom periodu na području Općine Ključ doći do značajnog zapošljavanja i da će u predstojećim mjesecima ova aktivnost rezultirati promjenom ekonomskog stanja u Ključu, ali i cijelom Unsko-sanskom kantonu.

Ono što je jako bitno za ovu lokalnu zajednicu, jeste da će pokretanjem proizvodnje u Sanotafu biti pokrenuta obuka a nakon toga i zapošljavanje oko 120 radnika.

Za Sanotaf svoje interesovanje je prošle godine iskazala i Fabrika peleta iz Novog Grada koja je željela kupiti "Sanotaf" i zaposliti 50 osoba.

Rasima Dedić, v.d. direktora kompanije Sanotaf za poslovni portal Akta.ba kaže kako je pokretanje proizvodnje u  Sanotafu od velikog značaja za Ključ jer se u gradu nalazi oko 70 posto nezaposlenog stanovništva.

"Poziv  je otvoren za sve zainteresirane ponuđače,  koji sve informacije mogu dobiti u Agenciji za privatizaciju Unsko-sanskog kantona", kazala je Dedić, te potvrila da bez obzira na zakup prostora od strane Preventa svi imaju ista prava. "Biće nam drago ako se pojavi ozbiljan kupac. Prevent je ponudio 120 radnih mjesta, pa ćemo da vidimo šta će se desiti."

Također, potvrdila  je da prošle godine Fabrika peleta iz Novog Grada bila zainteresovana za Sanotaf te je imala i zakup prostora. Međutim kaže nakon negog vremena odlučili su svoju proizvodnju nastaviti u Mrkonjić Gradu.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti