Svečani prijem povodom 91. rođendana britanske kraljice Elizabete II

28.04.2017. 09:33 / Izvor: Fena

Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini u četvrtak je svečanim prijemom obilježila 91. rođendan kraljice Elizabete II.

Britanska ambasada u Bosni i Hercegovini u četvrtak je svečanim prijemom obilježila 91. rođendan kraljice Elizabete II, a dobrodošlicu visokim zvanicama poželio je britanski ambasador u BiH Edward Ferguson.

Ovom prilikom naglasio je da Ujedinjeno kraljevstvo (UK), iako napušta institucije Evropske unije, ne napušta Evropu i da "žele da podrže Bosnu i Hercegovinu kako bi zauzela mjesto koje joj pripada u srcu Evrope".

"Naš odnos i veza sa BiH je tu da traje i postane, da bude dugotrajna. Bez obzira na Brexit, naš odnos sa BiH se neće promijeniti i mi ćemo i dalje raditi da ovoj državi omogućimo da ostvari svoje pune potencijale", kazao je Ferguson.

Dodao je da mnogi rade za bolju BiH, sigurniju, stabilniju, prosperitetniju, a to je vizija i njegove zemlje.

"I mi investiramo kako bismo vam pomogli da ostvarite taj cilj. Utrostručili smo iznos novca koji trošimo ovdje od kada je UK, zajedno sa Njemačkom prije dvije godine, pomoglo da se ponovno pokrene evropski put BiH", podsjetio je Ferguson.

Ukazao je na dobru saradnju s Oružanim snagama BiH, policijom, pravosudnim institucijama, te podsjetio na ulaganja u talentirane mlade ljude putem programa Fellowship i Chevening stipendije.

"Pomogli smo vašim vladama da dogovore transportnu strategiju, a sada radimo na energetskoj strategiji, dokumentima koji mogu dovesti do strateških ulaganja u ključnim sektorima koji su neophodni za podupiranje ekonomskog rasta", izjavio je.

Najavio je i održavanje bilateralne konferencije o trgovini i investiranju u Londonu, krajem tekuće godine, a iduće godine UK je domaćin samita o zapadnom Balkanu.

"Mi smo tu da pomognemo, ali, to je sve što mi možemo, pomoći. Ambasadori dođu i odu, ali projekt modernizacije BiH kojim se nastoji ostvariti njen ogromni, ali još uvijek neiskorišteni potencijal, traži vođstvo, viziju i izdržljivost koji mogu doći samo iznutra", naglasio je ambasador Ferguson.

Smatra da je neophodno po strani ostaviti nacionalizam i 'lijeni politizam' i da se izgradi sjajna budućnost, ali da nema puno vremena, jer "BiH ne može priuštiti da dalje zaostaje za svojim susjedima".

"Obećavam da ću tokom preostalog vremena koje mi je ostalo u BiH uraditi sve što mogu da pomognem da se taj potencijal ostvari. Ali, na kraju dana, ovo nije moja zemlja, vaša je, i treba vašu pozitivnost, vođstvo i hrabrost, i zato je ovo moj završni zahtjev upućen vama: Budite odvažni", poručio je ambasador Ferguson.

U prijateljskoj atmosferi prijemu, koji je upriličen u hotelu Holiday, prisustvovao je veliki broj zvanica, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa BiH, verskih zajednica, policijskih i Oružanih snaga BiH, predstavnici vojnog i diplomatskog kora u BiH, kulturnih institucija, civilnog društva, medija.

Među brojnim uglednim ličnostima, prijemu su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda u PSBiH Safet Softić, komandantica NATO štaba Sarajevo Giselle Wilz i drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti