Zajednički pristup u borbi protiv migracija

16.12.2016. 13:22 / Izvor: Akta.ba
Zajednički pristup u borbi protiv migracija

Mektić je podržao predloženi koncept integriranog upravljanja unutrašnjom sigurnošću na Zapadnom Balkanu.

Bosna i Hercegovina daje puni doprinos jačanju saradnje i sigurnosti regiona i Evropske unije i nastavit će sarađivati u svim inicijativama čiji je cilj zajednički odgovor na globalne sigurnosne izazove, poručio je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na Ministarskom forumu o pravosuđu i unutrašnjim poslovima Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se održava na Brdu kod Kranja.

Mektić je podržao predloženi koncept integriranog upravljanja unutrašnjom sigurnošću na Zapadnom Balkanu, ocijenivši da će se na ovaj način izbjeći dupliciranja u vođenju istraga i neracionalna trošenja ljudskih i materijalnih sredstava.

Razgovarano je i o migrantsko-izbjegličkoj krizi koja po svom obimu, izazovima koje nosi, te političkim posljedicama predstavlja jednu od najvažnijih globalnih i regionalnih kriza u svijetu i Evropi. S obzirom da je izbjeglički val zaobišao našu državu, sigurnosne agencije u BiH su fokusirane na borbu protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, kazao je Mektić.

„Naši trenutni prioriteti su jačanje Granične policije, jačanje kapaciteta Službe za poslove sa strancima i u području azila te potpuna realizacija sporazuma o readmisiji, u cilju bolje kontrole granica i sprječavanja nezakonitih ulazaka“, istakao je Mektić.

Ministri unutrašnjih poslova su posebnu pažnju posvetili problemu ilegalne trgovine oružjem, koji postaje sve veći sigurnosni izazov, kako za regiju, tako i za EU, jer se koristi za izvršenje najtežih krivičnih djela pa i terorističke akte.

Mektić je istakao zadovoljstvo činjenicom da je unaprijeđena regionalna saradnja i koordinacija u ovoj oblasti, kroz razmjenu informacija, provođenje paralelnih istraga, pa i zajedničke istražne timove za istrage krijumčarenja oružja. Ministri su se danas obavezali na dalje jačanje saradnje u ovoj oblasti prihvatanjem zajedničke izjave kojom su definirani ciljevi i buduće zajedničko djelovanje zemalja EU i Zapadnog Balkana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti