Crnadak: Mišljenje Evropske komisije jasan putokaz šta se mora uraditi

EU / POLITIKA

Crnadak: Mišljenje Evropske komisije jasan putokaz šta se mora uraditi

28.05.2019. 13:45 / Izvor: Fena

Očekujem da će Bosne i Hercegovina ove godine dobiti zvaničan status kandidata i da će Mišljenje Evropske komisije, koje će biti objavljeno sutra, biti jasan putokaz šta se mora bez odlaganja uraditi u oblasti reformi i jačanja institucija - kazao je danas ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak na sastanku ministara vanjskih poslova Višegradske grupe (V4) i zapadnog Balkana (WB6), koji je u okviru predsjedavanja Slovačke Republike Višegradskom grupom održan u Bratislavi.

Tema sastanka bila je šta uraditi u regionu u narednom periodu na ubrzanju reformi i procesa proširenja, te kako Evropska unija i Višegradska grupa u tome mogu da pomognu.

Šef bh. diplomatije se nada da će tri političke partije koje su započele razgovore oko formiranja vlasti uskoro završiti proces, te da će vlast na nivou FBiH i na nivou BiH biti formirana u najkraćem mogućem roku.

Govoreći o mogućem uticaju Evropske unije, Crnadak je rekao da se u BiH mora više insistirati na standardima i kriterijumima, kako bi se ojačale institucije i vratilo povjerenje građana.

Posebno je pozvao na izmjene Izbornog zakona kako bi bili stvoreni uslovi za poštene izbore.

Crnadak je podsjetio da je Izvještaj Misije OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) potvrdio da građani na proteklim općim izborima u BiH nisu mogli da iskažu volju na demokratski način, s obzirom na to da je registrovan veliki broj pritisaka, ucjena i zastrašivanja.

Ministar vanjskih poslova BiH zatražio je podršku i da se javni RTV servisi oslobode dominacije pojedinih političara i stranaka, podsjećajući da je i to navedeno kao značajan nedostatak u ODIHR-ovom izvještaju.

Također, ministri su razmijenili mišljenja o upravo održanim evropskim izborima i postizbornim razgovorima koji će se voditi oko ključnih pozicija u EU u narednih pet godina.

Prije početka sastanka, Crnadak se sastao s ministrima vanjskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom i Češke Tomašom Petričekom. Češki ministar je potvrdio da će na poziv ministra Crnatka 11. juna posjetiti BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

PODIJELI:

TAGOVI:

Igor Crnadak

Evropska komisija

WB6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU