Potražnja za novim automobilima snažno pala širom Evrope

21.04.2022. 10:03 / Izvor: Agencije
Automobili

Potražnja za novim automobilima u Europskoj uniji snažno je pala prošlog mjeseca, odražavajući pojačane probleme u opskrbi zbog rata u Ukrajini.

Potražnja za novim automobilima u Europskoj uniji snažno je pala prošlog mjeseca, odražavajući pojačane probleme u opskrbi zbog rata u Ukrajini, pokazali su podaci udruženja proizvođača automobila ACEA na koje se poziva Hina.

U Uniji je prošlog mjeseca registrirano 844.187 novih automobila, što je za 20,5 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Prethodni mjesec, u februaru, njihov je broj smanjen za 6,7 posto.

Potražnja za automobilima pala je u martu deveti mjesec zaredom, zbog kontinuiranih poremećaja u nabavnim lancima koje je zaoštrila ruska invazija na Ukrajinu, otežavši proizvodnju.

Većina zemalja u Uniji bilježila je u prošlom mjesecu dvoznamenkasti pad prodaje, uključujući i vodeća tržišta. U Španjolskoj i Italiji potražnja je smanjena za 30 posto, u Francuskoj za 20 posto, a u Njemačkoj za 17,5 posto.

Tokom prvog ovogodišnjeg tromjesečja broj registracija novih automobila u EU pao je za 12,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, uz registriranih ukupno 2.245.976 novih automobila, utvrdila je udruga.

Među vodećim tržištima najsnažnije je pala potražnja za automobilima u Italiji, za 24,4 posto. Slijede Francuska s padom potražnje za 17,3 posto i Španjolska gdje se smanjila 11,6 posto. Najblaži pad u skupini bilježila je Njemačka, za 4,6 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU