ZAUSTAVLJENA AKVIZCIJA

EU blokira Bookingu veliku kupovinu vrijednu 1,63 milijarde eura

04.09.2023. 07:54 / Izvor: Poslovni dnevnik
booking

Europska unija blokirat će Bookingu 1,63 milijarde eura vrijednu kupnju švedske Etraveli grupe.

Europska unija blokirat će Bookingu 1,63 milijarde eura vrijednu kupnju švedske Etraveli grupe zbog zabrinutosti da bi akvizicija mogla naštetiti konkurenciji, objavio je Financial Times. Rezolutna zabrana rijetka je odluka takve vrste EU-a koja odobrava većinu sličnih poslova.

U studenom 2021. Booking, vlasnik platforme za najam smještaja Booking.com, objavio je namjeru da kupi Etraveli grupu, pod čijim kišobranom posluju Gotogate i Mytrip, a u vlasništvu je private equity grupe CVC.

Europski regulatori zabrinuti su da će Bookingova akvizicija tvrtke koja se bavi samo letovima ojačati poziciju platforme i naštetiti suparnicima. Prošlog mjeseca kompanija je ponudila ustupke.

Tvrtka sa sjedištem u Amsterdamu putnicima koji rezerviraju let s Etravelijem predlaže opcije smještaja izvan postojeće ponude Bookinga u andi da će ublažiti strah da će uz rezervaciju leta nuditi samo vlastite usluge hotela i apartmana, kazali su izvori.

Unatoč ustupcima, Europska komisija smatra da će povezivanje s Etravelijem omogućiti platformi dodatnu prednost u hotelskom sektoru, a istovremeno joj omogućiti da se prošiti i na druge usluge poput iznajmljivanja automobila i letova.

Nakon zatvorenog saslušanja ranije u Bruxellesu, Booking je pokazao istraživanje komisije koje je pokazalo da malo ljudi rezervira smještaj odmah nakon kupovine leta. No, stalna zabrinutost da će transakcija otežati konkurenciji privlačenje novih klijenata izvjesno je ipak prevladala.

O mogućnosti blokade preuzimanja već debatiralo tijekom procesa ocjene akvizicije pri čemu je jedan od argumenata bio da u tom slučaju globalno prisutna platforma ne bi imala pravne lijekove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU