Slovenski javni dug iznosi 83,8 posto BDP-a

07.07.2016. 11:44 / Izvor: HINA
Slovenski javni dug iznosi 83,8 posto BDP-a

Slovenija je prošloga mjeseca zbog postupnog poboljšanja javnih financija izašla iz procedure prekomjernog proračunskog deficita Europske komisije.

Deficit slovenskih javnih financija u prvom kvartalu ove godine iznosio je 313 milijuna eura, odnosno 3,4 posto BDP-a, manje nego u istom lanjskom razdoblju kada je iznosio 365 milijuna eura, odnosno 4,1 posto BDP-a, pokazuju podaci slovenskog zavoda za statistiku.

Slovenija je prošloga mjeseca zbog postupnog poboljšanja javnih financija izašla iz procedure prekomjernog proračunskog deficita Europske komisije, a vlada premijera Mire Cerara planira da će se deficit ove godine smanjiti na 2,2 posto BDP-a, dok je lani deficit iznosio 2,9 posto BDP-a.

Među stavkama na rashodovnoj strani, u prva tri mjeseca ove godine znatno su povećani izdaci za javni sektor, pa je za plaće javnih službenika izdvojeno 6,6 posto više nego lani, a poraslo je i financiranje socijalnih troškova za 2 posto. No, zabilježeno je i povećanje prihoda.

S druge strane, u prvom su kvartalu znatno smanjene investicije, pa su izdaci za to iznosili 267 milijuna eura, 137 milijuna manje nego u istom lanjskom tromjesečju.

Konsolidirani javni dug Slovenije iznosio je na kraju ožujka 3,25 milijardi eura, odnosno 83,8 posto BDP-a, što je neznatan porast u odnosu na 83,2 posto lani. No, slovenska vlada kani do kraja godine smanjiti javni dug na 80,2 posto BDP-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU