Slovenski parlament potvrdio malu poreznu reformu

28.09.2016. 09:48 / Izvor: Fena
Slovenski parlament potvrdio malu poreznu reformu

Slovenski parlament potvrdio je poreznu mini reformu kojom se smanjuje porez na plaće stručnjaka te povećava porez na dobit poduzeća na 19 posto.

Slovenski parlament potvrdio je u utorak poreznu mini reformu kojom se smanjuje porez na plaće stručnjaka te povećava porez na dobit poduzeća na 19 posto sa sadašnjih 17 posto, kako bi se kompenzirao negativni učinak koji će manji porez na dohodak imati na državni proračun.

Reformu, koju je parlament izglasovao velikom većinom, je predložila vlada s ciljem povećanja konkurentnosti stimuliranjem "najproduktivnijih" visokoobrazovanih zaposlenika s primanjima iznad nacionalnog prosjeka.

Unatoč tome, gospodarska komora i poslovni krugovi mini-reformu ocijenili su negativno.

Oni tvrde da će se neto plaće reformom posredno povećati za 60.000 djelatnika u privatnom i čak za 170.000 zaposlenih u javnom sektoru, da se kompanijama i privatnim tvrtkama porezna opterećenja i davanja na zaposlene zapravo neće smanjiti, dok je osnovni korporativni porez reformom povećan.

Protiv poreznih promjena koje je predložila vlada glasovali su i zastupnici oporbene Udružene ljevice (ZL) koji tvrde da se smanjenje poreznih davanja na plaće odnosi samo na ukupno 10 posto zaposlenih i to onih koji su i do sada bili dobro plaćeni, dok zakon zanemaruje one na minimalnim dohocima i premalo plaćene.

U raspravi je upozoreno da reforma zastupnicima u parlamentu donosi 135 eura neto veće mjesečne plaće.

Ministrica financija Mateja Vraničar Erman kazala je da reforma ispravlja devijaciju na tržištu rada zbog koje je Slovenija nekonkurentna jer ima jedan ima vrlo progresivan porez na dohodak koji najviše pogađa visoke bruto plaće.

Zakoni iz područja mini-porezne reforme počet će se primjenjivati s početkom iduće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU