Slovenci dobili ustavno pravo na pitku vodu, voda neprofitni resurs

18.11.2016. 08:18 / Izvor: Akta.ba
Slovenci dobili ustavno pravo na pitku vodu, voda neprofitni resurs

Pravo građana na pitku zdravu vodu od sada osigurava država, i to  na neprofitnoj osnovi preko lokalnih zajednica i ovlaštenih komunalnih službi.

Zastupnici slovenskog parlamenta u četvrtak su izglasovali promjenu ustava kojem je građanima zajamčeno pravo na pitku vodu kao javno dobro.

Odluku koju su zastupnici izglasovali potrebnom dvotrećinskom većinom pozdravio je premijer Miro Cerar, rekavši da je slovenska voda zdrava i pitka, izvori i zalihe vode su veliki, što je važno budući da to postaje sve dragocjeniji prirodni resurs.

 Njena će zaštita u ustavu onemogućiti eventualne pritiske za komercijalizaciju vodoopskrbe kojima bi zemlja mogla biti izložena od stranih država ili multinacionalnih kompanija, rekao je Cerar.

 "Naša je poruka da želimo da nam djeca i unuci žive i čistom okolišu i piju zdravu slovensku vodu koja će ostati naša", kazao je Cerar.

 Za prvu ustavnu promjenu od dolaska Cerarove vlade na vlast prije dvije godine glasovalo je 64 zastupnika, troje više od potrebne minimalne većine, no dio oporbe izjavio je kako je sve predstava za javnost i da parlament ima i važnijih stvari za odlučivanje.

 Ustavnom članku o zaštiti vode, za koju se navodi da je javno dobro kojim će upravljati država preko lokalnih zajednica, sada će se  prilagoditi i niz zakonskih rješenja i propisa, kako bi dopuna postala operativna.

U prihvaćenom ustavnom amandmanu navodi se da svatko ima pravo na pitku vodu, da svim resursima vode upravlja država, te da izvori vode nisu roba podložna tržištu nego namijenjeni održivoj vodoopskrbi i domaćinstvima.

 Pravo građana na pitku zdravu vodu od sada osigurava država, i to  na neprofitnoj osnovi preko lokalnih zajednica i ovlaštenih komunalnih službi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti