Slovenski parlament potvrdio "megazakon" za ublažavanje posljedica epidemije

03.04.2020. 09:23 / Izvor: Fena
Slovenski parlament potvrdio 'megazakon' za ublažavanje posljedica epidemije

Slovenski parlament potvrdio je u četvrtak tzv. "megazakon" za ublažavanje posljedica epidemije novog koronavirusa na gospodarstvo i građane.

Slovenski parlament potvrdio je u četvrtak tzv. "megazakon" za ublažavanje posljedica epidemije novog koronavirusa na gospodarstvo i građane, "težak" oko 3,1 milijarde eura.

Za opsežan zakonski paket koji je u parlamentu branio premijer Janez Janša i pozvao zastupnike da ga odobre unatoč nekim nedostacima koji će biti ispravljeni u sljedećem zakonskom paketu, glasovalo je 53 zastupnika, jedan je bio protiv, a opozicija je bojkotirala glasovanje.

Oporba je tako postupila u znak prosvjeda što nisu prihvaćeni neki njezini amandmani da se osiguraju veće novčane potpore za neke izostavljene kategorije koje će kriza pogoditi, a nisu dobili pravo na potporu i novčane nadoknade kao drugi. Oporba je bojkotirala i zbog dvojbenog povećanja ovlasti policije tijekom trajanja epidemije, čemu su se oporbeni zastupnici protivili, prenosi Hina.

Stranka Ljevica (L) izjasnila se protiv povećanja ovlasti policije i optužila desnu vlada da koronakrizu i "megazakon" koristi za učvršćenje svoje "autoritarne" vladavine.

Zakonski paket, među ostalim, određuje da će pravo na državnu subvenciju za isplatu plaća u vrijeme kad tvrtka za vrijeme epidemije ne radi dobiti onaj poslodavac koji je radnike poslao na čekanje poslije 13. ožujka, a iz proračuna će se pokrivati i socijalni doprinosi.

Državnu pomoć dobit će i one tvrtke čiji su prihodi u ožujku u odnosu na veljaču pali barem za četvrtinu, a u travnju i svibnju barem za 50 posto u odnosu na veljaču.

Pravo na nadoknadu izgubljenog prihoda tijekom trajanja epidemije i na proračunsko pokrivanje doprinosa iz plaća neće imati tvrtke iz područja osiguranja, financijskih poslova i poslova osiguranja, te proračunski korisnici koji su lani više od 70 posto prihoda ostvarili iz javnih izvora.

Mjesečne potpore ili dodatke u različitim iznosima dobit će i umirovljenici s mirovinama manjim od 700 eura, studenti, mikropoduzeća, redovni studenti i još nekoliko kategorija građana.

"Megazakonom" je omogućeno i stimulativno nagrađivanje djelatnika u javnim službama koje su "na prvoj liniji" borbe protiv epidemije, u prvom redu zdravstvenih djelatnika koji će dobivati dodatke na plaću rasponu od 20 do 200 posto prema uloženom naporu u vrijeme krize, a na prijedlog direktora tih ustanova.

Oporba je zbog "megazakona" zahtijevala i osnutak parlamentarnog povjerenstva koje bi provjeravalo koriste li se odobrena sredstva namjenski ili dolazi do manipulacija, na što vladajuća većina u parlamentu nije pristala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti