Telefoniranje unutar EU biće jeftinije od maja

17.11.2018. 11:26 / Izvor: EurActiv.rs
Telefoniranje unutar EU biće jeftinije od maja

Operatori telefonije od maja 2019. više neće moći da naplaćuju više od 19 evro centi za minut razgovora unutar EU.

Operatori telefonije od maja 2019. više neće moći da naplaćuju više od 19 evro centi za minut razgovora unutar EU. I slanje poruka između članica EU biće jeftinije, odlučili su evroposlanici. Ukidanje rominga u EU već je znatno povećalo korištenje telefona tokom godišnjih odmora u inostranstvu.

Očekuje se da mjera koju su evroposlanici 14. novembra usvojili na plenarnoj sednici doprinese značajnom smanjenju računa Evropljana za telefonsku komunikaciju preko granica. Naime, uprkos usvajanju propisa o ukidanju rominga od sredine juna 2017, neki pozivi sa Evropom i dalje su skupi.

Trenutno se pozivi iz inostranstva u svoju zemlju ne naplaćuju dodatno. Međutim, poziv iz vaše zemlje u drugu evropsku zemlju košta znatno više. Tako će Francuz koji iz Francuske zove nekog u Belgiji skupo platiti taj razgovor dok mu isti poziv iz Belgije neće biti dodatno naplaćen.

Zbog toga su evroposlanici ograničili prekogranične cijene na 19 evro centi po minutu za pozive i šest ceni za SMS poruke počev od 15. maja 2019.

"Jeftinije telefoniranje je pobjeda građana EU", istakla je češka evroposlanica Dita Haranzova iz grupe ALDE u Evropskom parlamentu.

"Veoma je dobra vijest za potrošače da više neće morati da brinu o prekomernim troškovima kada zovu neku drugu članicu EU od kuće. To je logični sljedeći korak poslije ukidanja naknada za roming. Besmisleno je da manje platite poziv prijatelju iz druge zemlje nego ako ga zovete od kuće", prokomentarisala je direktorka Evropske organizacije potrošača (BEUC) Monik Gojens (Monique Goyens).

Limitiranje cijena učiniće telefoniranje između članica EU još pristupačnijim. Ipak, razlike u ceijni poziva i dalje će postojati ali će biti manje i taj disbalans bi, prema riječima belgijskog poslanika socijalista Marka Tarabele, trebalo da nestane.

"Nastaviću da se borim da nacionalni i međunarodni pozivi koštaju isto. Dodatni troškovi treba da nestanu", istakao je Tarabela.

Euraktiv Francuska piše da je 75% Francuza na odmorima u drugim evropskim zemljama ograničeno koristilo telefon. Prema francuskom regulatornom tijelu za elektronske komunikacije i poštu ARCEP, ukidanje rominga donijelo je astronomski rast korišćenja telefona.

Evroposlanici su dali zeleno svjetlo i za tekstualni sistem upozorenja ili mobilne aplikacije koje će biti aktivirane u slučaju napada ili prirodnih katastrofa sa ciljem da upozore građane EU.

Taj sistem znači da će svaki evropski građanin u zoni pod neposrednom prijetnjom biti upozoren. Nakon što direktiva stupi na snagu, članice će imati 42 mjeseca da uspostave sistem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU