Otvoren poziv mladima za podnošenje projektnih prijedloga za grant sredstava

23.05.2018. 12:03 / Izvor: Fena
Otvoren poziv mladima za podnošenje projektnih prijedloga za grant sredstava

Agencija lokalne demokratije Mostar poziva formalne i neformale grupe mladih koje djeluju na području Grada Mostara da podnesu svoje aplikacije za lokalne inicijative mladih.

 Europska asocijacija za lokalnu demokratiju – ALDA u partnerstvu sa sedam Agencija lokalne demokratije na području zapadnog Balkana i ALDA Makedonije, implementira projekt "Regionalna platforma za dijalog i učešće mladih Balkana" u okviru Civil Society Facility – Operating Grant to IPA CSO Associations, kroz podršku Europske unije.

"Lokalni fond za inicijative mladih" predstavlja program financijske podrške u okviru ovog projekta koji će biti osiguran putem Agencije lokalne demokratije Mostar, a u cilju podrške lokalnim inicijativama neformalnih grupa mladih i organizacija mladih u Gradu Mostaru.

Stoga, Agencija lokalne demokratije Mostar poziva formalne i neformale grupe mladih koje djeluju na području Grada Mostara da podnesu svoje aplikacije za lokalne inicijative mladih, koje će doprinijeti jačanju kapaciteta mladih, povećanom uključivanju mladih s manjim mogućnostima u lokalne aktivnosti koje promoviraju sudjelovanje mladih, zatim povećanju fokusa javnih vlasti u ciljanim zajednicama na potrebe mladih u procesima donošenja politika i odluka, te promoviranju EU standarda aktivnog građanstva za postizanje jednakosti, tolerancije i bogatstva različitosti.

Opći cilj ovog poziva za projektne prijedloge je poboljšanje i razvoj participativnih politika mladih i lokalne demokratije u zajednicama zapadnog Balkana putem podrške inicijativama mladih za jačanje aktivnog građanstva i participaciju mladih na lokalnoj razini. Prioritetna tema poziva 2018. godine je -  Edukacija za aktivno građanstvo namijenjeno omladinskim grupama.

Ovaj operativni grant ima za cilj da podrži rad Agencija lokalne demokratije u zemljama zapadnog Balkana, za doprinos efikasnijem uređenju regionalne tematske suradnje i koordinacije između civilnog društva i javnih vlasti iz ciljanih zemalja za poboljšanje okruženja za aktivizam i sudjelovanje mladih, a posebno mladih sa smanjenim mogućnostima.

Organizatori ističu kako su prihvatljivi aplikanti formalne i neformalne grupe mladih između 16 i 35 godina (minimalno 5 mladih mora biti aktivno uključeno u pripremu i implementaciju projekta) koji imaju prebivalište u općini u kojoj je poziv objavljen te neprofitne i nevladine organizacije mladih koje okupljaju mlade između 16 i 35 godina s područja Grada Mostara.

Rok za podnošenje projektnih prijedloga je 11. lipnja 2018. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti