Projekat LINK za saradnju

Grad Mostar dobio pametnu klupu

13.11.2023. 10:45 / Izvor: Fena
pamente klupe

Pametne klupe postavljene su s ciljem formiranja online mreže ili digitalnog HUB-a između lokalnih samouprava nevladinih organizacija i građana.

U okviru trogodišnjeg projekta LINK za saradnju, finansiranog sredstvima Evropske unije, a čiji je korisnik i Grad Mostar, nabavljeno je i instalirano 12 pametnih klupa, na području 12 lokalnih samouprava Bosne i Hercegovine.

U dogovoru s Gradom Mostarom, 26. oktobra, na šetalištu u Mostaru instalirana je pametna klupa, koja pored svojih tehničkih funkcionalnosti, sadrži i integrirani software koji će služiti kao alat komunikacije između građana i lokalne samouprave, saopćeno je u ponedjeljak iz Grada Mostara.

Službena primopredaja klupe, uz potpisivanje ugovora o donaciji te predaje prateće dokumentacije i ključeva izvršena je u Gradskoj vijećnici.

U ime Grada Mostara ugovor o donaciji potpisala je glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina, a u ime LDA Mostar direktorica Dženana Dedić.

Pametne klupe postavljene su s ciljem formiranja jedinstvene online mreže ili digitalnog HUB-a između lokalnih samouprava, nevladinih organizacija i građana.

"E-učestvovanje i digitalna demokratizacija omogućena je putem software-a integriranog u pametne klupe, a građankama i građanima daje mogućnost iskazivanja mišljenja o pitanjima vezanim za njihovu lokalnu zajednicu. Prikupljeni podaci bit će predstavljeni lokalnim samoupravama u cilju konkretnih akcija participativne demokracije. Ovakav pristup znači bržu i direktniju komunikaciju građana i vlasti, kroz samo par klikova", navode iz Grada.

Pored ovog vrijednog alata komunikacije, pametne klupe sadržavaju i mogućnost besplatne wifi konekcije, mogućnost punjenja mobilnih uređaja i električnih romobila, kao i parking mjesta za iste električne romobile.

Projekat "Jačanje lokalnog učestvovanja i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i OCD-a u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju" finansira Evropska unija.

Ukupna vrijednost projekta je 545,897 eura, od čega je Europska unija finansirala 89,92 posto.

Koordinator projekta je Agencija lokalne demokratije iz Mostara, u saradnji s partnerima, Agencijom lokalne demokratije iz Zavidovića, Agencijom lokalne demokratije iz Prijedora, Centrom za razvoj Hercegovine iz Trebinja, te Evropskom asocijacijom za lokalnu demokratiju (ALDA) iz Strasbura i ALDA Skoplje.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije