Welcome to Electionville: Javni poziv za mlade iz Sarajeva i Banja Luke

14.10.2021. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Electionville

Institut za razvoj mladih KULT raspisuje Javni poziv za učešće na javnom događaju Welcome to Electionville.

Institut za razvoj mladih KULT raspisuje Javni poziv za učešće na javnom događaju Welcome to Electionville, koji organizuje u saradnji sa Ambasadom Švedske u Bosni i Hercegovini i Agencijom lokalne demokratije Mostar. Welcome to Electionville je edukativna igra u kojoj mladi i građani uče o demokratiji.

Šta je lokalna samouprava? Od čega se sastoji demokratski proces i kome on služi? Kako gradske vlasti donose odluke?  Ukoliko ti ova pitanja zvuče zanimljivo i želiš saznati odgovore, pridruži se događaju u ulozi igrača i donosioca odluka kako bi zajedno učili o demokratskim procesima.

O WELCOME TO ELECTIONVILLE

Electionville je izmišljeni grad u obliku edukativne igre, gdje učesnici preuzimaju izazovne uloge članova gradskog vijeća, sa glavnim ciljem da mladima pruži uvid u način kako demokratija i demokratski procesi funkcionišu u gradskoj upravi, kako se pregovara i kako međusobno postići kompromis.

Prvobitno je napravljena kao društvena igra po narudžbi Švedskog udruženja lokalnih vlasti i regija, a danas je Electionville proizveden u više od 13.000 primjeraka i zastupljen u više od polovine osnovnih i srednjih škola u Švedskoj. Ova igra koja se igra na podu primarno je namijenjena mladima u dobi od 15 – 24 godine i savršeno je sredstvo za vježbanje glavnih demokratskih vrijednosti kao što su inkluzivnost, učešće i ravnopravnost spolova.

KADA i GDJE?

Događaj će se održati u dva termina i dva bh. grada:

  • Sarajevo –srijeda, 20. oktobar 2021. godine u 13.00 sati na trgu u ulici Avdage Šahinagića (preko puta Gradske vijećnice Sarajevo) 
  • Banja Luka – petak, 22. oktobar 2021. godine u 13.00 sati u parku Mladen Stojanović.

Nakon igre, bit će organizovani grupni razgovori sa vijećnicima Gradskog vijeća Grada Sarajeva odn. odbornicima Skupštine Grada Banja Luka (#DemocracyTalks) koji će sa ostalim gledaocima pratiti tok igre.

Institut zadržava pravo izmjene termina i lokacije događaja u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova ili izmjene epidemioloških mjera, o čemu će odabrani učesnici biti pravovremeno obaviješteni.

TROŠKOVI?

Institut za razvoj mladih KULT snosi troškove prijevoza, hrane i osvježenja tokom događaja.

KOME JE NAMIJENJEN POZIV?

Ako si mlada osoba starosti od 15 – 24 godina iz Sarajeva ili Banja Luke, aktivna u svojoj lokalnoj zajednici i upućena u osnovne principe lokalne samouprave, svjesna i suočena sa glavnim problemima lokalne zajednice u kojoj živiš i spremna ponuditi rješenja, onda je ovo prilika za tebe. Pridruži nam se, daj ideje i uči!

Maksimalan broj učesnika je 15 koji će biti podijeljeni u 5 grupa, po maksimalno 3 igrača. Odabrani igrači će dobiti detaljne informacije o događaju, igri i pravilima iste putem e-maila prije samog događaja.

KAKO SE MOŽEŠ PRIJAVITI?

Ukoliko si zainteresiran za učešće na događaju i ispunjavaš navedene kriterije, prijavi se putem elektronskog obrasca:

Prijaviti se možeš do srijede, 13. oktobra 2021. godine do 00.00 sati. 

Dodatne informacije možeš dobiti i putem telefona 033 778 768 ili na e-mail dunja.skaljo@kultbih.org.

NAPOMENA: Izrazi koji su radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu u dokumentu bez diskriminacije se odnose jednako na osobe svih rodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave