IPA III: Korisnicima iz triju država na raspolaganju 117,7 miliona eura

09.11.2022. 07:58 / Izvor: Večernji List
IPA III

Ukupno 109 općina iz BiH moći će početkom 2023. godine pristupiti prvim javnim pozivima iz novog programa Europske unije Interreg VI-A IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027.

Ukupno 109 općina iz BiH moći će početkom 2023. godine pristupiti prvim javnim pozivima iz novog programa Europske unije Interreg VI-A IPA program Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027., kojim je korisnicima iz triju država na raspolaganju 117,685.699 eura za projekte kojima će se poticati pametni, zeleni i uključivi razvoj prekograničnih regija, piše Večernji list BiH.

Radi se o programu iz IPA III fonda, a koji otvara brojne mogućnosti u razvoju lokalnih zajednica u BiH, koje će uz pomoć europskog novca, a uz saradnju s lokalnim zajednicama iz RH i Crne Gore, moći sudjelovati u projektima koji će voditi direktnom ekonomskom rastu, održivom razvoju, kao i provedbi niza reformi koje će u konačnici poboljšati ekonomsku i društvenu sliku gradova i općina.

Odlukama Europske komisije definirano je kako programsko područje obuhvaća 12 kantona u Republici Hrvatskoj (Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska, Bjelovarsko-bilogorska, Požeško-slavonska, Zagrebačka županija), Distrikt Brčko i 109 općina u BiH, kao i 11 općina u Crnoj Gori, što je područje ukupne površine 87.453,95 km² s više od pet miliona stanovnika.

Večernji list imao je uvid u detalje odluke EK u kojoj se precizira da programsko područje ima značajan potencijal i brojne prednosti, ali se suočava i s različitim izazovima koji utječu na održivi razvoj, kao što su klimatske promjene, degradacija životne sredine i prelazak na klimatski neutralnu ekonomiju.

Stoga je naglasak novog programa upravo na unapređenju situacije u navedenim područjima, ali i snažnijem i efikasnijem iskorištavanju potencijala, sve s ciljem podizanja ekoloških standarda na viši nivo.

Pritom je istaknuto i kako će rezultati programa doprinijeti postizanju ciljeva postavljenih Europskim zelenim planom, koje naglašava Program Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU