Ursula von der Leyen

Zapadnom Balkanu uslovno šest milijardi eura​

17.10.2023. 08:21 / Izvor: SRNA
URSULA

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je jučer da je u planu investicioni paket za zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je jučer da je u planu investicioni paket za zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura, koji će biti uložen tek nakon što budu sprovedene reforme neophodne za pristupanje EU.

Von der Leyen je na konferenciji za novinare u Tirani, gdje se održava Samit Berlinskog procesa, poručila da će te reforme približiti zapadni Balkan EU, a da će region postati atraktivniji za investitore. 

"Investicioni paket se sastoji od dvije milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u zajmovima. Međutim, novac će biti uložen tek nakon što budu sprovedene reforme. Dakle, to je uslovno. Odlično funkcioniše u EU i vjerujem da će funkcionisati na zapadnom Balkanu", poručila je.

Ona je istakla da je potrebno približiti ekonomije zemalja zapadnog Balkana i EU i da je za članstvo potrebno sprovesti reforme. 

"Novi plan za ekonomski rast zapadnog Balkana ima potencijal da udvostruči vrijednost ekonomija zapadnog Balkana u ovoj deceniji", rekla je von der Leyen. 

Ona je navela da se plan sastoji od četiri tačke - pristup zemalja zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU u ključnim oblastima, formiranje jedinstvenog regionalnog tržišta na zapadnom Balkanu, sprovođenje reformi i povećanje investicija EU u zapadni Balkan ukoliko neophodne reforme budu sprovedene. 

"Zajedničko regionalno tržište zemalja zapadnog Balkana će povećati BDP regiona za 10 odsto", rekla je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU