IPA projekt: Formira se mreža prekograničnih avio taksija

04.07.2013. 11:00 / Izvor: eKapija.ba
IPA projekt: Formira se mreža prekograničnih avio taksija

Iz LIR-a nam kažu da je opći cilj projekta ojačati ekonomske i institucionalne veze unutar jadranske regije tako što će aerodromi postati pristupačniji i sigurniji i što će pružati nove ad hoc usluge koje su bazirane na floti avio-taksija.

Lokalna inicijativa razvoja Evolucija (LIR Evolucija) iz Banja Luke prošla je kao jedan od partnera na IPA Adriatic projektu "Airport Security and Air Taxi Network in the Adriatic"( ADRIAIR) čija ukupna vrijednost iznosi  oko 1,6 milijuna KM. Iz LIR-a za ekapija.ba kažu da je opći cilj projekta ojačati ekonomske i institucionalne veze unutar jadranske regije tako što će aerodromi postati pristupačniji i sigurniji i što će pružati nove ad hoc usluge koje su bazirane na floti avio taksija. Aerodromi će postati fleksibilniji i raditi na zahtjev korisnika.

Kako su nam kazali iz LIR Evolucije trenutno se radi na analizi tržišnih prilika tj. istraživanju tržišta potencijalnih putnika avioprijevoza, analizi sigurnosnih standarda na aerodromima i pripremi vodiča za lokalnu primjenu sigurnosnih pravila i standarda kao i radu na okvirnoj procjeni potreba i definiranju trening programa iz oblasti sigurnosti i marketinga.

Saznajemo da će u idućem razdoblju biti pripremljen akcioni plan za uspostavljanje prekograničnog servisa avio-taxija; stvoren operativni sustav sigurnosti- sigurne mreže aerodroma u jadranskom području“ (‘Security Airport Network of the Adriatic’- SANA).

Također, kroz projekt će biti implementirane pilot aktivnosti za poboljšanje pristupačnosti i sigurnosti aerodroma, što podrazumijeva nabavku sigurnosne opreme za aerodrom Banja Luka, te trening programi iz oblasti sigurnosti i marketinga kao primjenjene eksperimentalne prekogranične veze. Vodeći partner projekta je Provincija Forli – Cesena (Italija) a ostali partneri, osim LIR-a su: Zračna luka Dubrovnik (Hrvatska), Provincija Ravena (Italija), Zračna luka Rijeka (Hrvatska), Privredna i industrijska komora Tirana (Albanija), Univerzitet Bolonja, kampus Forli (italija), Zračna luka Pula DOO (Hrvatska).

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU