Partneri projekta PROGRES: Usavršavanje u oblasti pretpristupnih fondova EU

31.01.2014. 17:08 / Izvor: eKapija.ba
Partneri projekta PROGRES: Usavršavanje u oblasti pretpristupnih fondova EU

Projekat PROGRES ima za cilj da korištenjem obnovljivih izvora energije (OIE) doprinese zaštiti okoliša i unapređenju uvjeta života, kroz saradnju dva prekogranična područja.

U sklopu projekta prekogranične saradnje "Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije – PROGRES", kojeg finansira Evropska unija u sklopu IPA Programa prekogranične suradnje HR-BiH, u Tuzli je 30.01.2014. održan sastanak partnera koji projekat provode na području BiH (NERDA i Općine Gračanica i Kalesija). Na sastanku su izvršene pripreme za predstojeće aktivnosti obuke, te su dogovorene aktivosti na pripremi nabavke OIE opreme za demonstracijske objekte.

Naime, u okviru projekta provodi se niz aktivnosti, među kojima se posebno ističu one edukativnog karaktera. Tako će NERDA u periodu od 3. do 6. februara provesti četverodnevnu obuku iz oblasti „Upravljanje projektnim ciklusom“, u kojoj će učestvovati i projektni tim Općine Gračanica. Obuka ima za cilj da učesnike na projektu, ali i druge zainteresirane strane, obuči za bolju pripremu projektnih prijedloga za finansiranje od međunarodnih donatorskih organizacija, uključujući Evropsku uniju. Tokom četiri dana obuke polaznici će steći znanja i razviti vještite pripreme i provedbe projekata, te time povećati svoje šanse za ostvarivanje pristupa fondovima Evropske unije i drugih donatora.

Projekat PROGRES ima za cilj da korištenjem obnovljivih izvora energije (OIE) doprinese zaštiti okoliša i unapređenju uvjeta života, kroz saradnju dva prekogranična područja. Projektom se želi povećati svijest javnosti o važnosti korištenja OIE u ruralnim područjima, kroz educiranje predstavnika lokalnih samouprava, privrednih subjekata i poljoprivrednika u ruralnim prekograničnim područjima u cilju daljeg informisanja, a također će se poticati energetska neovisnost lokalne samouprave u ruralnim prekograničnim područjima. Ukupna vrijednost projekta u BiH je 244.827,13 EUR, od čega je učešće granta Evropske unije 208.103,00 EUR ili 85%.

Podsjetimo, projekat „Zaštita prirode i globalizacija obnovljivih izvora energije – PROGRES“ koji je finansiran iz sredstava pretpristupnog EU programa IPA, prekogranična saradnja BiH – Hrvatska provodi Udruženje za razvoj NERDA u partnerstvu sa Općinom Gračanica i Općinom Kalesija, te partnerima iz Hrvatske: Općina Nijemci, Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije HRAST, EKO SUSTAV d.o.o. i Energetski institut "Hrvoje Požar".

Za više informacija o projektu posjetite: www.projectprogres.net

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU