Hrvatska spremna za apsorpciju europskog novca

01.02.2014. 09:59 / Izvor: eKapija.ba
Hrvatska spremna za apsorpciju europskog novca

​Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (EU) Branko Grčić izjavio je da je Hrvatska apsolutno sprema za apsorpciju sredstava iz strukturnih fondova Europske unije.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (EU) Branko Grčić izjavio je da je Hrvatska apsolutno sprema za apsorpciju sredstava iz strukturnih fondova Europske unije (EU) te da je to vrlo složen proces koji treba razumjeti pa bi se moglo puno jasnije govoriti u javnosti koliko je u tome uspješna Vlada, saopćava HRT.

O hrvatskoj spremnosti za korištenje fondova EU-a Grčić je govorio u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) gdje je s ministrom Željkom Jovanovićem predstavio otvoreni poziv Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije vrijedan više od devet milijuna eura, a namijenjen visokim učilištima i javnim istraživačkim organizacijama.

Grčić je izrazio uvjerenje da će spomenuti natječaj pridonijeti apsorpciji sredstava iz strukturnih fondova EU-a te kao primjer pozitivnoga projekta financiranoga iz sredstava EU-a istaknuo projekt Sveučilišta u Rijeci Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci, vrijedan više od 23 milijuna eura. Potencijalnim korisnicima natječaja na raspolaganju je gotovo 71 milijun kuna. Od tog iznosa Europski fond za regionalni razvoj izdvojit će malo više od 60 milijuna kuna, a ostatak će se osigurati iz državnoga proračuna.

Glavni cilj natječaja Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije jest usmjeriti istraživanja prema potrebama gospodarstva, podržavajući projekte istraživanja, razvoja i inovacija u suradnji s partnerom iz poslovnog sektora, rekao je ministar Jovanović. Objasnio je da se radi o trećem pozivu za dostavu projekata koje je objavilo Ministarstvo u posljednja dva mjeseca koje time, uvjeren je, pokazuje svoju spremnost i usmjerenost na povlačenje što više sredstava iz EU-a. MZOS je do sada pokazao najveći uspjeh u povlačenju sredstava iz fondova EU i prvo je tijelo u Republici Hrvatskoj koje je objavilo pozive na dostavu prijedloga financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, istaknuo je.

Ministar Grčić podsjetio je da se o korištenju strukturnih fondova EU ovih dana puno govori te istaknuo da je riječ o novcima koji su nekoliko puta veći no što su bili novci iz IPA fondova. Izjavio je i da će do kraja lipnja ove godine biti potpuno ugovorena sredstva iz alokacije strukturnih fondova za drugu polovicu prošle godine, odnosno za sredstva odobrena Hrvatskoj nakon pristupanja EU, a radi se o iznosu od 450 milijuna eura. To pak znači, objasnio je, da nam po pravilu 'n plus 3' ostaje još dvije i pol godine da taj novac i potrošimo, da izvedemo sve projekte i radove i da platimo iz tih sredstava i tako 'odradimo' kompletnu apsorpciju tih sredstava.

Unutar tog iznosa je devet velikih projekata, među njima je i najveći - u području željezničke infrastrukture (Dugo Selo-Križevci) u iznosu od 220 milijuna eura te projekti vodoopskrbe u Poreču i Osijeku u iznosu od 140 milijuna eura te projekt u znanosti - 20 milijuna eura koje će Sveučilište u Rijeci uložiti u opremanje impresivnog istraživačkog laboratorija.

Što se pak tiče IPA sredstava, Grčić je rekao da smo do sada na razini oko 70 posto ukupne apsorpcije, a do kraja 2016. trebamo apsorbirati preostalih 30 posto i potrošiti ih po istome pravilu 'n plus 3', jer je kraj 2016. godine rok za trošenje sredstava iz IPA fond iz zadnje alokacije u prvoj polovici 2013. godine.

Ministar Grčić napomenuo je kako će 2014. biti godina programiranja u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, dodavši kako je taj proces prolongiralo kasno donošenje regulacijske politike u prosincu prošle godine. To je, rekao je, i razlog što ove godine neće biti puno novih ugovorenih projekata iz nove financijske perspektive, ali će se, najavio je, odraditi snažna priprema što će omogućiti da na kraju godine, kada dobijemo akreditaciju novoga sustava, krenemo u ugovaranje novih projekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU