Otvoren treći poziv za Program transnacionalne saradnje Dunav 2014.-2020.

31.01.2019. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Otvoren treći poziv za Program transnacionalne saradnje Dunav 2014.-2020.

Opšti cilj Programa je promocija ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije u Podunavlju kroz integraciju politika.

Do 8. marta otvoren je treći poziv za dostavljanje prijedloga projekata u okviru Interreg Programa transnacionalne saradnje Dunav 2014-2020, vrijedan približno 60 miliona eura od čega je za IPA zemlje dostupno oko 3,3 miliona eura.

Tim povodom danas su predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH (DEI) i Ministarstva finansija i trezora BiH upriličili info dan koji je okupio više od 140 potencijalnih aplikanata iz cijele Bosne i Hercegovine, koji su se interesovali o načinima učestvovanja u Programu, kao i specifičnostima u vezi Trećeg poziva za dostavljanje prijedloga projekata. 

"Učešće institucija i organizacija iz BiH u tekućoj fazi Programa može se ocijeniti veoma uspješnim, s obzirom da je kroz prethodna dva poziva podržano 27 projekata, vrijednosti od oko 3,5 miliona eura, u kojima učestvuje 30-ak partnerskih organizacija iz BiH. S obzirom na veliko interesovanje koje pokazuju potencijalni aplikanti, kao i na ojačanu saradnju s relevantnim akterima iz država EU u prethodnom periodu, vjerujemo da će se ovakav nivo uspješnosti dalje poboljšati u Trećem pozivu", kazala je šefica Službe za programe teritorijalne saradnje u DEI-u Nada Bojanić.

U okviru tog poziva bit će podržani projekti u oblasti inovacija, životne sredine i kulture, transporta i energije, kao i dobre uprave. Svi neophodni dokumenti za apliciranje i informacije o pozivu potencijalnim aplikantima dostupni su na VIDEO

Opšti cilj Programa je promocija ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije u Podunavlju kroz integraciju politika u područjima programskog djelovanja, a druge informacije mogu se naći na  vdeu i www.dei.gov.ba, saopćeno je iz DEI koja je organizirala info dan uz podršku uz podršku Zajedničkog sekretarijata Programa, sa sjedištem u Budimpešti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU