Bivši generalni sekretar NATO-a

EU / NATO

Ako ne bude odbranjena Ukrajina, onda niko više nije siguran

26.01.2024. 12:27 / Izvor: N1
lord robertson

Foto: Sky news

Bivši britanski ministar odbrane i bivši generalni sekretar NATO-a lord Robertson tvrdi kako Zapad mora ostaviti Ukrajinu na vrhu liste prioriteta.

Bivši britanski ministar odbrane i bivši generalni sekretar NATO-a lord Robertson tvrdi kako Zapad zbog vlastite odbrane i sigurnosti mora ostaviti Ukrajinu na vrhu liste prioriteta. Lord Robertson koji je od 1999. do 2003. vodio NATO Alijansu smatra da ukoliko ne bude odbranjena Ukrajina onda niko više neće biti siguran.

“Mislim da je veoma, veoma važno da zadržimo Ukrajinu na vrhu dnevnog reda jer se tamo bore za nas. Oni se ne bore samo za svoje živote i za svoju državu. Bore se i za nas. Glavna stvar koju ću danas reći je da premijeru treba čestitati što je otišao u Kijev i što je Ukrajini dao opremu vrijednu dvije i po milijarde funti. Ali ono što želim je višegodišnja posvećenost. Dao je dvije i po milijarde funti za sljedeću godinu. Ali zapravo, jedino što će Kremlj slušati je koliko ćemo godina biti sa Ukrajincima. I kao što je Deborah sasvim ispravno rekla, ukrajinskim trupama na terenu je potrebna municija. Trebaju im granate, potrebna im je oprema, i to im je hitno potrebna”, kazao je lord Robertson na Sky News-u.

Lord Robertson koji je s Vladimirom Putinom tokom svog mandata u NATO-u razgovarao o mogućnosti priključenja Rusije ovoj organizaciji tvrdi kako Zapad mora pojačati proizvodnju oružja i municije.

“Ruska invazija na Ukrajinu potpuno je preokrenula poredak na koji smo navikli. Ako se izvuče tako što će progutati zemlju od 44 miliona ljudi u samom srcu Evrope, gdje će stati? Sigurno se neće zaustaviti na Ukrajini i drugim zemljama koje bi bile tampon za Rusiju. A grandiozne ideje koje Vladimir Putin ima su one poput Moldavije i Armenije koje su vrlo blizu. I, naravno, i mi ostali ćemo biti u opasnosti, jer će on biti podstaknut svakim uspjehom koji ima u Ukrajini. Zato se bore za nas. Zato smatram da moramo pojačati proizvodnju oružja i municije u ovoj zemlji kako bismo bili sigurni da oni dobiju opremu koja im je potrebna u ovom trenutku. Ako se bore za nas, onda sigurno moramo učiniti više”, napominje lord Robertson.

Osvrćući se na upozorenja šefova nekoliko evropskih armija da se Zapad mora početi pripremati na eventualni rat NATO-a i Rusije lord Robertson tvrdi da o NATO-u treba razmišljati u svjetlu Članka 5.

“Mislim da u budućnosti treba da razradimo šta je to. Mislim da se NATO i obaveza prema članu pet, koja je napad na bilo koju zemlju NATO-a, treba posmatrati kao napad na sve zemlje NATO-a. To će se pobrinuti da Vladimir Putin odatle dobro stoji. Ali to ne znači da neće ići ni u drugim pravcima. I na kraju, mi ćemo biti na liniji vatre. General Sanders je veoma pametan i sposoban vojnik i u ovom trenutku podiže uzbunu zbog načina na koji se trenutno ponašamo prema našoj odbrani. Zapamtite da je NATO i naša posvećenost NATO-u isključivo defanzivna. Ne pretimo Rusiji. Mi se ni na koji način ne borimo protiv Rusije. Mi branimo slobode na koje smo navikli otkako je stvoren NATO, ali moramo da se pobrinemo da se angažuje čitavo stanovništvo. I to je u osnovi bio”, kazao je Robertson.

O ideji regrutacije vojnika na Zapadu i pripremanja društava za eventualni rat lord Robertson tvrdi da bi regrutacija bila loša ideja.

“Mislim da je regrutacija upravo pogrešna debata jer regrutacija nije dobar način da ojačamo našu odbranu. Iako neki generali sada počinju da zagovaraju da regruti nisu korisni, Vladimir Putin je to vrlo dobro otkrio. Dakle, moramo se pobrinuti da naši izdaci za odbranu budu na nivou koji ima smisla za vrstu prijetnji sa kojima se možemo suočiti u budućnosti. Ako ćemo braniti Britaniju i spriječiti agresiju, onda moramo imati snažnu odbranu u ovoj naciji”, zaključio je lord Robertson.

Kada je u pitanju eventualni povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću lord Robertson tvrdi kako je Trump imao i dobrih poteza u prvom mandatu poput slanja određene vojne pomoći Poljskoj, ali da trenutni signali koje šalje idu na ruku ljudima u Kremlju koji vode ukrajinski rat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU