Posjeta Budimpešti

Diplomatska pobjeda u EU: Kina nudi sigurnosne garancije Mađarskoj

19.02.2024. 13:31 / Izvor: N1
Kina

Tokom posjete Budimpešti, Wang je rekao da se nada da će takvi napori biti "novi vrhunac u bilateralnim odnosima".

Narodna Republika Kina je ponudila podršku svom dugogodišnjem strateškom partneru Mađarskoj u pitanjima javne bezbjednosti, nadilazeći trgovinske i investicione odnose, tokom rijetkog sastanka sa premijerom Viktorom Orbanom, i to u trenutku kada se NATO bori da proširi svoju mrežu u Europi.

Kako navodi agencija Reuters, Kina se nada da će produbiti veze u oblasti provođenja zakona i sigurnosti s Mađarskom dok ove dvije države obilježavaju 75. godinu diplomatskih odnosa, rekao je Orbanu prošle sedmice kineski ministar javne sigurnosti Wang Xiaohong, objavila je zvanična novinska agencija Xinhua.

Tokom posjete Budimpešti, Wang je rekao da se nada da će takvi napori biti “novi vrhunac u bilateralnim odnosima” u oblastima poput borbe protiv terorizma i transnacionalnog kriminala.

Oni bi također obuhvatili izgradnju sigurnosnih i policijskih kapaciteta u okviru Inicijative predsjednika Xi Jinpinga – Pojas i put, koja ima za cilj da poveže Kinu sa svijetom putem trgovinskih i infrastrukturnih veza.

Kineska sigurnosna garancija dolazi u trenutku kada ruski saveznik, Mađarska, radi na razvodnjavanju svoje zavisnosti o zapadnim zemaljama. Reuters napominje i to kako se Mađarska nedavno odupirala pritisku da odobri proširenje NATO-a u Europi. Mađarska je jedina članica NATO-a koja nije ratifikovala zahtjev Švedske za pridruživanje sigurnosnom bloku.

Kina je bila kritična prema NATO-u, posebno nakon što je blok prošle godine rekao da je Peking doveo u pitanje njegove interese, sigurnost i vrijednosti svojim “ambicijama i politikom prisile”.

Kineski državni mediji nazvali su NATO “ozbiljnim” izazovom za globalni mir i stabilnost.

Bezbjednosni pakt s Mađarskom predstavlja diplomatsku pobjedu Kine u Europskoj uniji, jer blok odmjerava svoje veze s drugom po veličini svjetskom ekonomijom u odnosu na razlike u ljudskim pravima, trgovinskim neravnotežama i ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Sve veći afinitet Mađarske prema Pekingu već je zabio klin u kolektivni front EU, navodi Reuters.

Mađarska je u nekoliko navrata stajala po strani ili se usprotivila stavovima EU kritičnim prema Kini o pitanjima kao što su ljudska prava, i pozdravila kineska ulaganja uprkos pozivu EU članicama da usklade odnose s Kinom u skladu sa onima u bloku.

Mađarska je dom najveće logističke i proizvodne baze Huawei Technologies izvan Kine, uprkos upozorenjima Europske komisije da telekomunikacijski gigant predstavlja rizik za sigurnost EU.

Mađarska će uskoro ugostiti kineskog proizvođača automobila BYD-a, koji tu planira otvoriti prvu europsku fabriku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU