Osnaživanje ekonomije

Banke šalju preko 600 miliona eura za obnovu Ukrajine

12.06.2024. 10:59 / Izvor: N1
Ukrajina

Foto: Grad Marinika, Ukrajina Twiter/MFA of Ukraine

Ukrajina će dobiti stotine miliona eura od europskih banaka kako bi osnažila svoju ekonomiju.

Ukrajina će dobiti stotine miliona eura od europskih banaka kako bi osnažila svoju ekonomiju i obnovila svoju infrastrukturu, navodi se u nizu sporazuma potpisanih u utorak u Berlinu.

EU će obezbijediti 517 miliona eura kroz programe koje vodi Europska banka za obnovu i razvoj, saopćio je EBRD. Od toga, 143 miliona eura će direktno ići za nove projekte EBRD-a sa ukrajinskim gradovima, dok će ostatak biti namenjen kritičnim oblastima kao što su infrastruktura i energetski sektor.

Ukrajina je također dobila kredit od 100 miliona eura od Razvojne banke Vijeća Europe u okviru projekta osmišljenog da obezbijedi kompenzaciju za stambene objekte uništene u neprijateljstvima.

Novac je prvenstveno namijenjen za podršku najugroženijima, kao što su ljudi koji su ostali bez svojih domova, kao i oni sa invaliditetom i višečlane porodice. Ukrajina predviđa da će oko 2.000 porodica dobiti nove stambene jedinice iz sredstava Vijeća, navodi se u saopćenju ministarstva infrastrukture zemlje.

Rusija je u svom ratu protiv Ukrajine koristila energiju kao oružje, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na konferenciji o oporavku Ukrajine u Berlinu. “Već smo izgubili 80 posto proizvodnje toplotne energije u Ukrajini i trećinu proizvodnje hidroenergije”, rekao je on.

Pored energetske mreže, stambeni sektor masovno pati u ratu u Rusiji, prema ukrajinskom ministarstvu infrastrukture.

EBRD je značajno povećao svoje finansiranje za Kijev tokom rata, obezbjeđujući više od 4 milijarde eura od početka ruske invazije u februaru 2022.

Oporavak Ukrajine će, međutim, zahtijevati mnogo više, s troškovima obnove koji se procjenjuju na 486 milijardi dolara u narednoj deceniji, ili 2,8 puta više od ekonomske proizvodnje zemlje 2023., navodi ukrajinska vlada u izvještaju, prenosi Politico.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU