Država investitorima nudi poticaje

Slovenija će u sljedeće tri godine za projekte OIE izdvojiti 271 milion eura

28.06.2024. 11:47 / Izvor: Agencije
EU

U sljedeće tri godine Borzen bi trebao izdvojiti 271 milion eura za projekte obnovljivih izvora.

Trenutno u Sloveniji postoji oko 51.000 samodostatnih solarnih elektrana.

Država investitorima nudi poticaje iz fonda za klimatske promjene, za čiju je raspodjelu sada u potpunosti zadužen Borzen.

U sljedeće tri godine Borzen bi trebao izdvojiti 271 milion eura za projekte obnovljivih izvora.

Subvencije po starom net metering sustavu i dalje su dostupne za sve one koji su do kraja prošle godine predali zahtjev za suglasnost za priključenje.

Nedavno je, međutim, objavljen javni poziv za subvencioniranje po novoj shemi u kojoj je 30 miliona eura namijenjeno potporama za samodostatne solarne elektrane, od čega pet miliona za zajednice, poput višestambenih zgrada.

"Imamo četiri kategorije. Investitore potičemo da kupe samodostatnu solarnu elektranu zajedno sa spremnikom. Druga kategorija je bez spremnika. Zatim su naselja s spremnikom i naselja bez spremnika. Količina Sukladno tome se prilagođava i financiranje", objasnio je ministar zaštite okoliša, klime i energetike Bojan Kumer.

Pojedinci koji se odluče za uređaj s spremnikom mogu dobiti povrat do 40 posto opravdanih troškova, a za uređaj bez spremnika najviše četvrtinu.

U ministarstvu kažu da nova shema po pogodnostima ne zaostaje za starom, jer donosi i oslobađanje od plaćanja doprinosa za obnovljive izvore i učinkovito korištenje energije. S nekim dobavljačima moguć je i dogovor o prodaji viškova.

Trenutačno se odobrava više od 70 posto zahtjeva za suglasnost za aneksiju.

Nakon što su lani u prosincu svi koji su željeli iskoristiti sustav neto mjerenja zatrpali distributere zahtjevima, sada bi trebali požuriti te zahtjeve riješiti do srpnja. No, događa se da se, unatoč dogovoru, vlasnici ne odluče na investiciju.

"Provjerili smo trenutno stanje kod mrežnih operatora i vidimo da se ne koristi više od polovice, gotovo 60 posto, rezervirane snage prema ugovorima", rekao je ministar Kumer.

U travnju je objavljen i poziv za dodjelu poticaja općinskim javnim zgradama.

Zaprimili su 14 prijava konzorcija općina koji pokrivaju više od 600 objekata, rezervirano je 20 miliona eura. Prijava na natječaj za pravne osobe bit će moguća u srpnju, na raspolaganju će biti 60 miliona eura., prenio je Seebiz.eu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU