saopćio ambasador EU

Obustavljen proces pristupanja Gruzije Europskoj uniji

10.07.2024. 11:33 / Izvor: Agencije
eu

Proces pristupanja Gruzije Europskoj uniji (EU) je obustavljen, saopćio je u utorak ambasador Evropske unije u Gruziji Pawel Herczynski.

Proces pristupanja Gruzije Europskoj uniji (EU) je obustavljen, saopćio je u utorak ambasador Evropske unije u Gruziji Pawel Herczynski.

Odluku su donijeli čelnici EU tokom posljednjeg sastanka Evropskog vijeća 27. juna, istakao je Herczynski, dodajući da je EU također zamrznula svoju pomoć Gruziji od 30 miliona eura iz Evropskog fonda za mir za 2024. godinu.

"Evropsko vijeće poziva gruzijske vlasti da razjasne svoje namjere preokretom sadašnjeg smjera djelovanja koji ugrožava put Gruzije u EU, što de facto dovodi do zaustavljanja procesa pristupanja", navodi se u dokumentu usvojenom na posljednjem sastanku Evropskog vijeća.

Odluka je donesena nakon nedavnog razvoja dešavanja u Gruziji u vezi sa zakona o "transparentnosti stranog uticaja", koji je Herczynski u utorak nazvao "korakom unazad".

Prema tom zakonu, mediji i nevladine organizacije koje dobijaju više od 20 posto sredstava iz inostranstva morat će se registrirati kao "organizacije koje djeluju u interesu strane sile".

Gruzijski parlament usvojio je zakon u trećem čitanju 14. maja, ali je gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili tada uložila veto. Gruzijski parlament je 28. maja odbacio veto i usvojio zakon.

Gruzija je podnijela zahtjev za članstvo u EU u martu 2022., a status kandidata dobila je u martu 2023. godine, podsjeća Xinhua.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU