Hrvatska: Pravo na štrajk ako plata kasni samo jedan dan

21.08.2013. 12:22 / Izvor: Agencija Anadolija
Hrvatska: Pravo na štrajk ako plata kasni samo jedan dan

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je reformu mirovinskog sustava koja će se provoditi od prvog dana 2014. godine, a po kojoj će hrvatski radnici moći stupiti u punu mirovinu u 67. godini života, ili nakon 41 godine radnog staža.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je reformu mirovinskog sustava koja će se provoditi od prvog dana 2014. godine, a po kojoj će hrvatski radnici moći stupiti u punu mirovinu u 67. godini života, ili nakon 41 godine radnog staža, javio je dopisnik agencije Anadolija.

U sklopu reforme ministar je najavio i mogućnost davanja otkaza ukoliko zaposlenik ne pristaje na manju plaću, ali i pravo na štrajk ako plaća radniku kasni samo jedan dan. Ministrov prijedlog trebao bi ići u saborsku proceduru izglasavanja najesen.

Na najavljenu reformu odmah su reagirali iz Bloka umirovljenici zajedno (BUZ) priopćenjem u kojemu najavljene mjere smtraju suviše rigoroznim.

„Radniku će se tako po novom zakonu, ako se isti izglasa u Saboru, puno lakše moći dati otkaz i tako znatno otežati, ako ne i potpuno onemogućiti da sakupi 41 godinu staža koje su potrebne za ostvarivanje prava na punu mirovinu bez obzira na starosnu dob. Istovremenim podizanjem dobne granice za umirovljenje sa 65 na 67 godina se povećava prostor za još veću penalizaciju, odnosno daljnje smanjivanje ionako već odavno bijednih mirovina“, navodi se u saopćenju BUZ-a.

Prijedlogom reforme, koji ide u javnu raspravu, dopustit će se i produljenje radne satnice na 60 sati tjedno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU