U proceduri ugovor o sezonskom zapošljavanju bh. građana u Hrvatskoj

20.08.2014. 08:21 / Izvor: Fena
U proceduri ugovor o sezonskom zapošljavanju bh. građana u Hrvatskoj

Po nekim napisima u medijima iz tih država, kako je dodao, računa se da je u Hrvatskoj prije ulaska u EU tokom ljeta u turizmu radilo i do 30.000 građana BiH, dok su procjene za Crnu Goru bile do 15.000.

Ljetna sezona je za brojne nezaposlene građane Bosne i Hercegovine nova prilika za angažman, posebno u turizmu, u susjednim zemljama.

"Što se tiče broja osoba koje se nalaze na sezonskom radu u susjednim zemljama niko nema tačne podatke zbog toga što većina građana radi „nacrno“ u tim zemljama. Također, većina građana odlazi sa dvojnim dokumentima tako da se u tim zemljama tretiraju kao domaća radna snaga, te ni te države onda ne vode statistiku tih radnika", kazao je za Agenciju FENA stručni saradnik za odnose s javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH Boris Pupić.

Po nekim napisima u medijima iz tih država, kako je dodao, računa se da  je u Hrvatskoj prije ulaska u EU tokom ljeta u turizmu radilo i do 30.000 građana BiH, dok su procjene za Crnu Goru bile do 15.000.

Što se tiče oglasa za sezonsko zapošljavanje, jako je malo takvih oglasa na tržištu, a Agencija za rad i zapošljavanje BiH rijetko kada dobije takav oglas.

"Razlog je upravo u činjenici da se većina radnika zapošljava „nacrno“. Također, jedan od razloga je što poslodavac uvijek angažuje radnika iz prethodne sezone, te samim tim nema potrebe za posredovanjem, već poslodavac i radnik imaju direktan kontakt", dodao je Pupić.

Napomenuo je da bi se ova praksa uskoro trebala promijeniti kada je riječ o Hrvatskoj jer je u proceduri ugovor o sezonskom zapošljavanju bh. građana u Republici Hrvatskoj.

"Vijeće ministara BiH je odobrilo Agenciji za rad i zapošljavanje BiH da potpiše ovaj ugovor, a on se trenutno nalazi u Ministarstvu rada Republike Hrvatske, koje treba da se izjasni o tekstu. Ukoliko ne bude intervencija u sadržaju ugovora, hrvatska strana treba da odredi potpisivača i onda bi ugovor mogao vrlo brzo stupiti na snagu", kazao je Pupić.

 Naveo je da tokom ljetnih mjeseci ne bilježe nikakav značajniji pad nezaposlenosti na evidencijama, iako znaju da veliki broj građana odlazi na sezonski rad.

"To je upravo iz razloga što većina građana i u susjednim zemljama radi nacrno", dodao je Pupić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti