Rat Hrvatske i Slovenije oko pršute

12.01.2014. 16:25 / Izvor: eKapija.ba
Rat Hrvatske i Slovenije oko pršute

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede jučer je izvijestilo o slovenskom prigovoru na hrvatski zahtjev za zaštitu istarskog pršuta na razini Unije.

U povodu slovenskog prigovora na hrvatski zahtjev za zaštitu izvornosti istarskog pršuta, hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Tonino Picula i Ruža Tomašić upozorili su Europsku komisiju da je istarski pršut od 2011. zaštićen u Hrvatskoj po standardima EU-a te da ovo nije prvi put da Slovenija osporava izvornost hrvatskim proizvodima, javlja hrt.hr.

Tonino Picula upitao je Komisiju koje je njezino stajalište o prigovoru Republike Slovenije koja je, ističe, 'put u Europu već blokirala hrvatskoj kranjskoj kobasici i teranu', a Ružu Tomašić zanima smatra li Komisija slovenski prigovor zloporabom tog instituta i udarom na slobodu tržišta. O svojim upitima javnost su Picula i Tomašić izvijestili priopćenjima. Istarski pršut je, ističe Picula, prvi autohtoni poljoprivredno-prehrambeni proizvod uopće u Hrvatskoj zaštićen oznakom izvornosti prema standardima EU-a, a na dugotrajan postupak zaštite utrošeno je 1,8 mil. kn.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede jučer je izvijestilo o slovenskom prigovoru na hrvatski zahtjev za zaštitu istarskog pršuta na razini Unije. Ako Komisija ocijeni da slovenski prigovor nije osnovan, procedura zaštite istarskog pršuta ide dalje, a ako smatra da jest osnovan, slijedi postupak dogovora Slovenije i Hrvatske.

Iduće bi na udaru moglo biti maslinovo ulje. Istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje planira se zašitititi europskom oznakom izvornosti, za što je izrađen eleborat. No, kako javlja Hrvatska radiotelevizija Hrvatska i tu kaska za slovenskim kolegama. Oni su ekstradjevičansko maslinovo ulje iz slovenskog dijela Istre zaštitili već prije desetak godina, dok pokušaj Hrvatske zaštite tekućeg zlata zasiguno neće proći tako tečno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU