Grčka izglasala nove mjere stezanja kaiša

23.05.2016. 09:14 / Izvor: Akta.ba
Grčka izglasala nove mjere stezanja kaiša

Najnovije mjere štednje su dio sve dužeg niza zahtjeva kreditora, kao uslov za isplatu naredne tranše kredita Grčkoj prije sastanka Eurogrupe u utorak.

Skupština Grčke je skratila debatu i izglasala zakon koji predviđa mehanizam automatske korekcije u slučaju budžetskog deficita, dodatne mjere za ubrzavanje privatizacije, kao i povećanje indirektnih poreza. Tekst novog propisa od čak 7.000 stranica je u petak u nadležnom skupštinskom odboru prihvaćen samo glasovima vladine većine koju čine ljevičarska SIRIZA premijera Aleksisa Ciprasa i mala nacionalistička stranka Anel, a isto se ponovilo i večeras, na plenarnom zasjedanju. Vladajuću većinu čine 153 od ukupno 300 poslanika.

Te najnovije mjere štednje su dio sve dužeg niza zahtjeva kreditora, kao uslov za isplatu naredne tranše kredita Grčkoj prije sastanka Evrogrupe u utorak. Više od 8.500 ljudi - saopštila je policija, uzalud je danas protestovalo pred Skupštinom Grčke u Atini protiv izglasavanja novih, krajnje nepopularnih mjera. Grčka vlada se nada da će donošenje tih mjera štednje omogućiti nastavak plana pomoći odobrenog prošlog ljeta, ali blokiranog već nekoliko mjeseci.

Atina očekuje da njeni povjerioci u utorak odobre isplatu kreditne tranše od 5,4 milijarde evra i da olakšaju teret ogromnog duga Grčke koji predstavlja 180 odsto njenog bruto-domaćeg proizvoda. Ministri finansija evrozone su 9. maja to odobrili pod uslovom da Atina donese nove mjere za slučaj da odstupi od ciljanog primarnog suficita (ne računajući servisiranje duga) od 3,5 odsto 2018. godine. Realizacija tog "automatskog mehanizma budžetske korekcije", na grčkom nazvanog "Koftis" (klješta za sječenje), predviđena je novim zakonom.

Taj mehanizam biće na snazi do 2018. godine ukoliko se budžetsko odstupanje utvrdi u proljeće i ako Ministarstvo finansija ne preuzme inicijativu za postizanje ciljanog smanjenja, ali poštedjeće se socijalna davanja, saopštilo je Ministarstvo. Istim zakonom je uspostavljen nezavisni organ za kontrolu javnih prihoda radi suzbijanja poreske prevare i utaje. Uz to je PDV na raznu robu povećan na 24 odsto, od 2018. godine uvodi se "boravišna taksa" u hotelskoj industriji, i uspostavljaju se nova sredstva privatizacije da bi se ubrzala prodaja državne imovine i povećala njihova eksploatacija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU