Slovenija bez poreza na nekretnine još barem dvije godine

18.05.2017. 09:34 / Izvor: Fena
Slovenija bez poreza na nekretnine još barem dvije godine

Slovenska vlada odustala je od uvođenja poreza na nekretnine u svom mandatu, ocijenivši da za njegovu operacionalizaciju do sredine iduće godine.

Slovenska vlada odustala je od uvođenja poreza na nekretnine u svom mandatu, ocijenivši da za njegovu operacionalizaciju do sredine iduće godine, kad se očekuju novi izbori, nema dovoljno vremena niti političke volje.

Potrebno je jasno reći da oporezivanje nekretnina do kraja mandata ove vlade nije izgledno, kazala je ministrica financija Mateja Vraničar Erman, a da vlada odustaje od prijedloga dvaju zakona koji bi omogućili da se taj porez uvede već 2019. godine potvrdila je i Simona Kuster Lipicer, predsjednica zastupničke skupine stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Miro Cerar.

Za to nema političke volje niti potrebnog vremena, obrazložila je.

Da bi se više godina postojeći plan o uvođenju poreza na nekretnine proveo kroz potrebnu proceduru, vlada bi uz prijedlog takvog zakona trebala predložiti i novu metodologiju izračuna vrijednosti stanova, kuća i poljoprivrednog zemljišta.

Raniju metodologiju izračuna, koju je proveo državni geološki zavod, osporio je prije nekoliko godina ustavni sud, pa je i u javnosti nepopularno oporezivanje nekretnina tako bilo odgođeno do daljnjega.

Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), druga najjača stranka u Cerarovoj koaliciji lijevod centra, potvrdila je da u vezi sa zakonima koje je vlada na početku mandata planirala postoje značajna neslaganja, uključujući i zakon o demografskom fondu koji bi dodjelom državnih dionica morao ojačati mirovinski fond, kako bi on postao trajno održiv i jamčio isplate za buduće naraštaje, što je do sada izostalo.

Predsjednik te stranke Karl Erjavec upozorio je Cerara da bi takve zakone trebalo potvrđivati na početku mandata vlade jer inače može doći do raspada koalicije budući da je stabilnost mirovinskih fondova bila jedan od prioriteta s kojom je ta stranka u vladu i ušla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU