Slovenska ministrica unutarnjih poslova za bolji nadzor vanjskih granica EU-a

07.06.2018. 08:59 / Izvor: Fena
Slovenska ministrica unutarnjih poslova za bolji nadzor vanjskih granica EU-a

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je u srijedu da je sigurnosna situacija u Sloveniji "dobra i stabilna".

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je u srijedu da je sigurnosna situacija u Sloveniji "dobra i stabilna", no da u europskom kontekstu treba više poraditi na kontroli vanjske granice EU-a od nekontroliranih ilegalnih migracija.

Činjenica je da je međunarodni sigurnosni okvir sve kompleksniji i međuovisan, da postoje novi izazovi i prijetnje i nepredvidive promjene izazvane krizom u susjednim regijama i još uvijek dosta nesigurnim političkim prilikama na zapadnom Balkanu, kazala je Gjerkeš Žnidar, govoreći sudionicima sigurnosne konferencije u Ankaranu, na slovenskoj obali.

Upozorivši na ulogu Slovenije u čuvanju vanjske granice Schengenskog prostora, ona je istaknula i potrebu bolje koordinacije u kontroli vanjskih granice Europske unije i suradnji zemalja na trasi "nove migracijske rute", koja po njenim riječima vodi iz Grčke, preko Albanije, Crne Gore, te Bosne i Hercegovine, te dalje na Hrvatsku i Sloveniju.

"U vezi s time želim jasno reći da stanje kontroliramo, te pratimo na dnevnoj bazi, procjenjujemo situaciju i u skladu s tim provodimo odgovarajuće mjere", dodala je.

Pri tome je, kako je rekla, potrebno da se s pitanjem migracija i međunarodne suradnje na tom planu suoče partneri u Europskoj uniji i državama regije, te da se ne dopusti ilegalni protok nezakonitih migranata prema Europi, odnosno onih koji ne trebaju međunarodnu zaštitu ili ne ispunjavaju uvjete za ulazak u EU.

"Vanjske granice EU-a još nisu dovoljno zaštićene. Takvo stanje ugrožava temeljna načela integracije jer se takvim migrantima dopušta ulazak i da sami izaberu zemlju u kojoj će zatražiti međunarodnu zaštitu. Tu praksu koju zovemo i azilni šoping treba svakako prekinuti i spriječiti, a riječ azil sama po sebi ne bi smjela širom otvarati vrata za ulazak u Europsku uniju", rekla je slovenska ministrica unutarnjih poslova, javila je Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU