EU

Milion imigranata stiglo u Evropu u 2015. godini

23.12.2015. 08:37 / Izvor: Fena
Milion imigranata stiglo u Evropu u 2015. godini

Milion imigranata je stiglo od januara u Evropu, većinom opasnim morskim putem preko Sredozemnog mora, što je najveći priliv imigranata nakon Drugog svjetskog rata, objavila je IOM.

Milion imigranata je stiglo od januara u Evropu, većinom opasnim morskim putem preko Sredozemnog mora, što je najveći priliv imigranata nakon Drugog svjetskog rata, objavila je UN-ova Međunarodna organizacija za imigrante (IOM).

"Do 21. decembra, oko 972.000 imigranata je prešlo Sredozemno more, navodi  UNHCR. Osim toga, IOM procjenjuje da je više od 34.000 došlo u Bugarsku i Grčku nakon što su prošli kroz Tursku", naveli su IOM i Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) u zajedničkom saopćenju.

Ukupan broj predstavlja najviši priliv nakon Drugog svjetskog rata u Evropi, objasnio je IOM u drugoj obavijesti poslanoj medijima. U 2014. godini, više od 219.000 izbjeglica i imigranata je prešlo Sredozemno more.

Čak 3.692 osobe su se utopile ili se smatraju nestalim ove godine u moru, ističu u IOM-u.

Među imigrantima koji su prešli Sredozemno more ove godine "jedna od dvije osobe, što je pola miliona ljudi, bili su Sirijci koji su bježali od rata u njihovoj zemlji - podvlače UNHCR i IOM.

Afganistanci su predstavljali 20 posto, a Iračani 7 posto dolazaka.

"Dok negativan odnos prema strancima raste u nekim mjestima, važno je prepoznati pozitivan doprinos izbjeglica i imigranata u društvima u kojima oni žive", tvrdi visoki komesar za izbjeglice Antonio Guterres, navedeno je u saopćenju.

On je pozvao na odbranu "evropskih i osnovnih vrijednosti" kao promocije ljudskih prava, tolerancije i različitosti.

"Znamo da su migracije neizbježne, neophodne i poželjne", otkrio je glavni direktor IOM-a William Lacy Swing.

Velika većina izbjeglica i imigranata, više od 821.000, prošla je kroz Grčku, a 810.000 je stiglo morem.

Samo u decembru, IOM ocjenjuje da je oko 67.700 imigranata došlo na grčke obale.

Ukupno, oko 150.000 ih je stiglo od januara u Italiju, gotovo 30.000 u Bugarsku, više od 3.800 u Španiju, 269 na Kipar i 106 na Maltu, podaci su organizacije sa sjedištem u Ženevi, prenosi novinska agencija AFP.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU