Eslick: BiH izbjegla pad na treći nivo liste u borbi protiv trgovine ljudima

17.10.2020. 08:02 / Izvor: Fena
Eslick: BiH izbjegla pad na treći nivo liste u borbi protiv trgovine ljudima

Trgovina ljudima predstavlja savremeni oblik ropstva, kršenje temeljnih ljudskih prava i teško krivično djelo.

Trgovina ljudima predstavlja savremeni oblik ropstva, kršenje temeljnih ljudskih prava i teško krivično djelo, čemu se institucije vlasti sa svim raspoloživim mehanizmima i u partnerstvu s međunarodnim i organizacijama civilnog društva, moraju odlučno suprotstaviti.

Istaknuto je to jučer na pres-konferenciji u Sarajevu, koju je u sklopu obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra, organiziralo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine/Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima u saradnji sa Fondacijom "Lara" Bijeljina/Mreža RING, Međunarodnom organizacijom za migracije - IOM i Međunarodnim forumom solidarnosti-EMMAUS.

"BiH se suočava s brojnim i kompleksnim izazovima kada je u pitanju trgovina ljudima. Taj fenomen uporno opstaje u BiH kao i u zemljama širom svijeta", izjavio je koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u BiH Samir Rizvo, podsjećajući kako se radi o obliku organiziranog kriminala koji je visoko profitabilan.

Naveo je kako se oblici eksploatacije žrtava trgovine ljudima permanentno mijenjaju što iziskuje odgovarajuću i pravovremenu reakciju vlasti.

Istovremeno, podsjetio je kako za Bosnu i Hercegovinu dodatni izazov predstavlja činjenica da je ocijenjena lošom ocjenom od međunarodnih monitoring mehanizama (State Department-a, Vijeća Evrope, Evropske unije), povodom čega je Vijeće ministara BiH usvojilo novu Strategiju za borbu protiv trgovine ljudima za naredne četiri godine, a čime su intenzivirani napori u borbi protiv trgovine ljudima.

Na rizik da BiH bude uvrštena u grupu 3 upozorila je direktorica misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick, koja je trgovinu ljudima okarakterizirala kao ljudsko ropstvo koje degradira vrijednost ljudskog života.

Naime, State Department u Izvještaju o stanju trgovine ljudima, koji se objavljuje svake godine, rangira države u četiri grupe (grupa 1, grupa 2, grupa "watch list" i grupa 3) u zavisnosti od njihove uspješnosti u borbi protiv trgovine ljudima.

Eslick u tom kontekstu napominje da je BiH ove godine izbjegla pad na treći nivo spomenute liste, što bi imalo izrazito negativne reperkusije na buduću razvojnu pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini.

Potcrtala je kako je State Department dao jasne smjernice vlastima u BiH o tome šta treba da se uradi  da bi se izbjeglo njeno negativno pozicioniranje, uključujući četiri konkretne aktivnosti.

To, kako je kazala, podrazumjeva efikasne istrage i procesuiranje počinitelja krivičnih djela – trgovine ljudima, punu provedbu zakona, te obuku za one koji rade sa žrtvama trgovine ljudima i rapodjelu dostanih sredstava za skloništa i pomoć žrtvama.

Na značaj sinergijskog djelovanja i koordiniranog pristupa kao i maksimalnog angažmana na planu borbe protiv trgovine ljudima ukazali su - šefica odjela za vladavinu prava EUSR-a Margriet Prins i šef misije IOM-a Peter Van der Auweraet putem videoporuke, kao i šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Bojana Urumova.

O iskustvima i pojavnim oblicima trgovine ljudima te modalitetima efikasnog suprotstavljanja toj pojavi govorili su koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u RS-u Dragan Grmuša i predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona Mehmedalija Fišeković, kao i šefica Ureda Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS Amela Efendić  te Radmila Žigić, direktorica Fondacije "Lara"/Mreža RING.

Istaknuli su važnost blagovremenog reagiranja i interdisciplinarnog pristupa bilo da se radi o žrtvama seksualne ili radne eksloatacije, prisilnih brakova, odnosno organiziranog prosjačenja.

Dotakli su se specifičnosti koje u tom pogledu donosi migracijska kriza te situacija prouzrokovana pandemijom koronavirusa Covid-19.

Događaj u povodu obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima organiziran je u sklopu projekta finansiranog od Agencije za međunarodni razvoj Vlade Sjedinjenih Američkih Država - USAID BiH i Zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti