EU / EU Integracije

Tegeltija: BiH je spremna u 2021. napraviti dovoljno da dobije kandidatski status

14.07.2021. 09:14 / Izvor: Fena

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je jučer u Briselu da je BiH u 2020. dosta uradila u ispunjavanju uslova iz Mišljenja Evropske komisije i da je spremna u 2021. napraviti dovoljno da dobije kandidatski status. 

Na pres-konferenciji nakon 4. sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija - Bosna i Hercegovina Tegeltija je naveo da je taj kandidatski status važan kao poruka građanima da je EU zajedno s nama, jer se mnogi trude da pokažu da je Unija zaboravila sve zemlje zapadnog Balkana.

"Razumijemo sve naše obaveze i rokove, ali molimo za strpljenje i razumijevanje, kao i za verifikovanje onoga što smo uradili u prethodnom periodu", dodao je Tegeltija.

Poručio je da je BiH spremna raditi na novom izbornom zakonodavstvu koje bi omogućilo svim bh. građanima da budu kandidovani, birani i da biraju. 

"Za to će biti potrebno još vremena, ali to neće spriječiti da izbori 2022. budu održani", istakao je Tegeltija.

Potcrtao je da BiH nosi prevelik teret migracija i da ne može prihvatiti da bude spavaonica za migrante.

Također, izrazio je zahvalnost na pomoći EU na savladavanju zdravstvenih i ekonomskih posljedica pandemije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU