Od 1. siječnja svi automobili u RH skuplji i do nekoliko tisuća eura

27.12.2016. 14:20 / Izvor: Akta.ba
Od 1. siječnja svi automobili u RH skuplji i do nekoliko tisuća eura

Prema njemu bi većina automobila trebala poskupiti, a za koliko zavisit će od modela i starosti vozila.

Nakon niza promjena u predlogu, 1. siječnja 2017. na snagu će u Hrvatskoj stupiti novi Zakon o posebnom porezu na motorna vozila.

Prema njemu bi većina automobila trebala poskupiti, a za koliko zavisit će od modela i starosti vozila.

Poseban porez, utvrđivat će se na osnovu prodajne cjene vozila i emisije CO2, što bi, očekuje se, trebalo doprinijeti većoj kupovini ekološki prihvatljivih vozila.

Novi propisi donose više cijene polovnih i novih vozila. Iako je vozni park u Hrvatskoj prosječno stariji od 13 godina, neke računice pokazuju da se izmjenama zakona upravo išlo u prilog kupovini polovnjaka.

Računica uključuje procjenjenu vrijednosti automobila, emisiju CO2, a treba platiti i PDV i godišnji porez za vozilo mlađe od 10 godina. Tako bi jeftiniji model starije generacije vozila, pogotovo onaj sa slabijim motorom, mogao poskupiti i nekoliko tisuća kuna.

Posebni porez najviše će povećati cjene luksuznim vozilima, a neki će biti skuplji za šest ili više tisuća eura. To je, smatraju trgovci, zbog loše računice države. Ne treba kažnjavati ljude ako imaju novca, nego im treba omogućiti da kupe taj automobil jer na nekim skupim modelima država već zaradi više od 500.000 kuna, smatraju.

Postoji još jedna “inovacija”. Godišnji porez na vozila plaćat će se pri registraciji, a ne kad stigne uplatnica. Dakle, pri registraciji vozila mlađeg od 10 godina građani će morati imati i novac za porez.

I na kraju, još jedno poskupljenje vlasnici automobila osjetit će od rujna 2017., kada će se ispuštanje CO2 računati prema još strožim kriterijima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU