EU

Nema 'popusta na reforme' za Atenu

Grčki premijer Samaras nada se da će u Berlinu naići na razumijevanje. Atena priželjkuje olakšice u otplati kredita. Ali jedno se u stavu Njemačke ipak neće promijeniti. Grčka mora provesti reforme. I to do kraja.

24.09.2014. 13:19 / Izvor: Business.hr

Grčki premijer Samaras nada se da će u Berlinu naići na razumijevanje. Atena priželjkuje olakšice u otplati kredita. Ali jedno se u stavu Njemačke ipak neće promijeniti. Grčka mora provesti reforme. I to do kraja.

Povodom sastanka grčkog premijera Antonisa Samarasa s kancelarkom Angelom Merkel, predstavnici njemačke vlade proteklih dana su ponavljali ono što se podrazumijeva: oni će razgovarati o ekonomskoj situaciji u Grčkoj, a Antonis Samaras će objasniti što bi prema njegovom mišljenju dalje trebalo raditi u Grčkoj, ali o tome neće biti bilateralnih pregovora. Partneri Grčke za razgovor su kreditori trojke: Europska komisija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond (MMF).

Samaras traži političku podršku

Sljedećeg tjedna u Ateni se očekuje dolazak Trojke. U okviru trenutnog, drugog kreditnog programa, Trojka bi s grčkom vladom trebala razmotriti nova smanjenja socijalnih davanja i veću liberalizaciju radnog tržišta. Nimalo lak zadatak, s obzirom da su ministri financija eurozone na nedavno održanom sastanku objasnili da Grčka mora u potpunosti provesti paket reformi, koji je vezan za kredite. Moglo bi se pretpostaviti da će grčka vlada, kao i ranije, nastojati da odgovarajuće zakone najprije usvoji parlament. O tome će Samaras informirati kancelarku.

Mnogo važnija su, međutim, pitanja financiranja i dugova. Na koji način će Grčka pokriti financijske "rupe" u državnom budžetu za 2015. godinu? Vlada odbija novi, treći Trojkin paket kredita. Iako bi kamate za taj kredit bile upola povoljnije, vlada financijske potrebe nastoji riješiti izdavanjem državnih obveznica. Razlog: kredit EU-a i MMF-a bio bi vezan uz reforme i mjere štednje, a krediti na financijskim tržištima ne. Ali, da bi pronašla kupce za svoje obveznice, Grčka mora vratiti vjerodostojnost. A koliko vjerodostojnosti može imati zemlja s gomilom dugova, koji ove godine za 177 posto nadilaze njezin gospodarski učinak?

Važan kriterij za kredibilitet je zaključna ocjena Trojke o drugom paketu kredita. Što pozitivnija ona bude, to su veće šanse grčke vlade da na međunarodnom financijskom tržištu pribavi novac. Upravo se tu u igru uključuje njemačka kancelarka, jer ocjena Trojke uvijek ovisi o političkim odlukama. U skladu s tim, Samaras će tražiti podršku kancelarke Merkel, kako bi završni izvještaj bio što pozitivniji. Samaras zato nastoji dobiti podršku kancelarke za smanjenje kamata, kao i produljenje roka za isplatu već pristiglih obroka kredita. Smanjenje duga, toga je Samaras svjestan, kreditori neće dozvoliti. Kancelarka Merkel prije bi mogla pristati na olakšice u isplati kredita, nego na olakšice u provođenju reformi.

Duh ljevičarske vlade kao sredstvo pritiska

Od kako je, prije dve godine, vlada Samarasa krenula putem reformi, njemačka kancelarka hvali napore Grčke. Na koferenciji za novinare, u ponedjeljak, u Berlinu, glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert, u kancelarkino ime je iznio pohvale na račun vlade Samarasa. Ipak u Berlinu se strahuje, da bi po završetku nadzora Trojke, krajem godine, volja za reformama u Grčkoj mogla popustiti čime bi dosadašnju napori mogli postati uzaludni.

Grčki mediji javljaju i da bi Samaras u Berlinu mogao otvoriti još jednu temu, naime mogućnost održavanja novih izbora, nakon kojih bi mogla biti utemeljena ljevičarska vlada. Izbori bi mogli biti raspisani, ako parlament početkom sljedeće godine ne uspije izabrati novog predsjednika države. Najbolje šanse za pobjedu na prijevremenim izborima ima ljevičarka stranka Syriza. Prema anketama, ona bi osvojila četiri posto više glasova od konzervativaca. Iako se Syriza jasno izjasnila za ostanak Grčke u eurozoni, pitanje je je li kancelarka Merkel spremna osigurati Grčkoj „reformski popust“ za jedan takav zaokret.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU