Adekvatna zaštita

EP traži da govor mržnje i zločin iz mržnje postanu deo zakona EU

18.01.2024. 15:54 / Izvor: Dnevni evropski servis
eu

Poslanici EP pozvali su Savjet EU da konačno postigne napredak u donošenju zakona koji će obezbijediti adekvatan nivo zaštite od mržnje za sve građane.

Evropski parlament pozvao je 18. januara Savjet EU da do kraja mandata ovog saziva parlamenta usvoji odluku kojom bi govor mržnje i zločin iz mržnje postali dio zakona EU, čiji temeljni ugovor predviđa osnovna pravila za definisanje i kažnjavanje posebno teških krivičnih djela sa prekograničnom dimenzijom.

Poslanici EP pozvali su Savjet EU da konačno postigne napredak u donošenju zakona koji će obezbijediti adekvatan nivo zaštite od mržnje za sve građane Evropske unije.

U izvještaju koji su poslanici usvojili sa 397 glasova za, 12 protiv i 26 uzdržanih, ukazuje se da trenutno članice EU u svojim nacionalnim krivičnim zakonima veoma različito tretiraju govor mržnje i zločin motivisan mržnjom, saopštio je EP.

Zajednička pravila EU važe za sve samo ako je povod za krivično djelo rasa, boja kože, vjerska pripadnost, porijeklo ili nacionalno i etničko porijeklo.

"U trenutku kada je u Evropi mržnja u usponu, dvije su godine prošle otkako je Evropska komisija dostavila relevatni nacrt zakona, a Savjet do sada nije ništa uradio", navodi se u saopštenju.

Kako bi se postigla zaštita za sve od te vrste krivičnih djela, poslanici smatraju da se posebno treba fokusirati na osobe koje su meta, na ranjive grupe i zajednice.

Od Savjeta traže širok pristup problemu, i da razlozi diskriminacije ne budu svedeni na jedan zatvoreni spisak.

Ukazuje se i da sloboda govora, ma koliko bila značajna, ne smije biti zloupotrebljavana kao paravan za zločin mržnje.

Parlament je u dokumentu istakao i da zloupotreba interneta i poslovni modeli po kojima funkcionišu društvene mreže doprinose širenju govora mržnje i njegovom pojačavanju.

Posebna pažnja, prema ocjeni europoslanika, treba da bude posvećena maloljetnicima, uključujući i maltretiranje i mobing koji doživljavaju u školi ili na internetu.

Uz to, potrebno je obučiti stručnjake i sprovesti mjere koje će omogućiti bezbijedan pristup pravdi i profesionalnu pomoć, i bezbijedno okruženje za prijavljivanje zločina iz mržnje, navodi se u dokumentu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU