Postignut dogovor: Primirje u Ukrajini počinje 15. veljače

12.02.2015. 16:20 / Izvor: Index.hr
Postignut dogovor: Primirje u Ukrajini počinje 15. veljače

BBC javlja kako je Vladimir Putin najavio prekid vatre u Ukrajini, nakon maratonskih pregovora. Detalji sporazuma još nisu poznati, no prema BBC-u primirje počinje 15. veljače.

BBC javlja kako je Vladimir Putin najavio prekid vatre u Ukrajini, nakon maratonskih pregovora. Detalji sporazuma još nisu poznati, no prema BBC-u primirje počinje 15. veljače. Detalji sporazuma se tek očekuju. Pregovori na kojima su sudjelovali osim Putina i Porošenka, i Merkel i Hollande, trajali su više od 17 sati.

Ruski predsjednik bio je toliko nervozan tijekom pregovora da je cijelo vrijeme u rukama vrtio zelenu olovku koju je na kraju slomio.

Prije samo nekoliko sati ukrajinski predsjednik izjavio je kako ne može pristati na ono što predlaže Putin.

"Uspjeli smo se dogovoriti oko najvažnijih stvari", rekao je Porošenko nakon što su završili pregovori.

"Dogovorili smo neke bitne stvari, ali ne sve", dodao je Hollande.

Putin je kazao kako je sporazumom utvrđena i linija s koje će biti povučeno teško naoružanje. Hollande i Merkel dodali su kako će danas na summitu zatražiti od europskih partnera da podrže sporazum.

Koji sat kasnije stiglo je i malo više informacija o sporazumu.

"Nakon 17 sati, pregovori u Minsku su okončani: prekid vatre stupa na snagu 15. veljače u ponoć, a potom slijedi povlačenje teškog naoružanja. U tome leži nada", objavio je na Twitteru Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Uspjeli smo se dogovoriti oko glavnih pitanja", kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je izjavio da je glavna stvar postignuta: "bezuvjetni, opći prekid vatre".

Kancelarka Merkel kazala je da je Putin morao izvršiti pritisak na proruske separatiste u istočnoj Ukrajini kako bi oni pristali na prekid vatre. "Pri kraju pregovora predsjednik Putin je također izvršio pritisak na separatiste kako bi oni pristali na prekid vatre", rekla je Merkel, dodajući da je ukrajinski predsjednik Porošenko "učini sve kako bi se približili mogućnosti zaustavljanja krvoprolića".

Francuski predsjednik Francois Hollande je kazao da ima još puno posla kojeg treba obaviti, ali da sporazum predstavlja stvarnu šansu za poboljšanje situacije. U jednom trenutku, dodao je, proruski separatisti su bili na rubu da odbace dogovor, no ipak su ga potpisali.

U zajedničkoj izjavi četvero čelnika stoji da će poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Foto: Hina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU