Europska komisija proslijedila dodatna pitanja za BiH

EU / POLITIKA

Europska komisija proslijedila dodatna pitanja za BiH

Direkcija za evropske integracije obavještava javnost da je Europska komisija jučer je proslijedila dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH.

21.06.2018. 08:36 Izvor: / Akta.ba

Direkcija za evropske integracije obavještava javnost da je Europska komisija jučer je proslijedila dodatna pitanja u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u Europsku uniju.

Dodatna pitanja čine 20 posto pitanja iz Upitnika dostavljenog u decembru 2016.Sličan omjer dodatnih i pitanja u Upitniku imale su i države u regionu. Dodatna pitanja na engleskom jeziku dostupna su na web lokaciji .

Najviše dodatnih pitanja (106) odnosi se na politički kriterij, dok je u ekonomskom kriteriju Europska komisija postavila 33 dodatna pitanja.

Slijede poglavlje 19. Socijalna politika i zapošljavanje (43), poglavlje 14. –Transportna politika (39), te poglavlje 26. – Obrazovanje i kultura (36)...

Prva aktivnost Direkcije za evropske integracije bit će prevod dodatnih pitanja sa engleskog jezika.

Nakon toga će ona biti unesena u informacioni sistem za podršku pripremi odgovora na Upitnik, a zatim će nadležne institucije pripremati doprinose za cjelovite odgovore Bosne i Hercegovine.

U nastavku realizacije ovog posla, doprinose nadležnih institucija tehnički će finalizirati radne grupe i po potrebi ostala tijela u sistemu koordinacije procesa evropskih integracija.

Svrha dodatnih pitanja je da pojasne prethodno dostavljene odgovore, konstatuju promjene u odnosu na odgovore na Upitnik i uključe podatke za 2017. koji ranije nisu mogli biti prikupljeni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU