EU

Portugal izlazi iz programa međunarodne financijske pomoći

05.05.2014. 10:18 / Izvor: HRT
Portugal izlazi iz programa međunarodne financijske pomoći

​Portugal je objavio da će ovoga mjeseca izaći iz trogodišnjeg programa međunarodne pomoći, vrijednog 78 milijardi eura, jer se gospodarstvo oporavlja nakon bolnih mjera štednje i nepopularnih reformi.

Portugal je objavio da će ovoga mjeseca izaći iz trogodišnjeg programa međunarodne pomoći, vrijednog 78 milijardi eura, jer se gospodarstvo oporavlja nakon bolnih mjera štednje i nepopularnih reformi.

Odluku vlade, koja znači da Portugal nakon završetka programa pomoći 17. svibnja više neće morati odgovarati inozemnim vjerovnicima, objavio je premijer Pedro Passos Coelho u televizijskom obraćanju naciji.

Portugal je tako druga zemlja eurozone, nakon Irske, koja izlazi iz programa spašavanja, nakon što je 2011. godine u jeku dužničke krize u eurozoni bio prisiljen zatražiti paket međunarodne pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zbog recesije i golemih dugova, koje uslijed snažnog rasta prinosa na državne obveznice više nije mogao samostalno refinancirati na međunarodnom tržištu.

Odluka da se iz programa pomoći izađe bez ikakvog programa predostrožnosti je veliki uspjeh za vladu, koja je stekla povjerenje međunarodnih investitora pridržavajući se oštrih mjera štednje i reformi koje su od nje tražili strani kreditori.

Vlada desnoga centra pridržavala se plana za spašavanje i postigla zadane ciljeve smanjenja proračunskog deficita zemlje. Zbog toga je izgubila dio podrške glasača, ali se popularnost vlade stabilizirala jer se gospodarstvo sredinom prošle godine počelo oporavljati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU