Aerosnimci toka radova na Sarajevskoj zaobilaznici

18.02.2010. 15:21 / Izvor: eKapija.ba
Aerosnimci toka radova na Sarajevskoj zaobilaznici

Radovi na sarajevskoj zaobilaznici na dionici Jošanica – Blažuj počeli su u oktobru 2007. godine. Za najboljeg izvođača radova tada je izabrana slovenska kompanija SCT iz Ljubljane, a ugovorena vrijednost projekta iznosi 118 miliona eura.

Zahvaljujući portalu sa-c.info imate priliku pogledati najnovije fotografije Sarajevske zaobilaznice odnosno tok radova na istoj, sačinjene iz helikoptera.

Sarajevska zaobilaznica, duga 11,5 km je u sastavu koridora 5C i gradit će se u 3 dionice. Prva dionica će početi od kraja autoputa u Jošanici, proći vogošćansku petlju, pratiti rijeku Bosnu i ići ka Krivoglavcima, gdje će biti izgrađen kružni tok.

Nakon toga, počet će dionica 2, koja će voditi do petlje u Butilima, a koja će sigurno biti jedna od najvećih i najprometnijih u državi. Iz Butila, jedan kraj zaobilaznice ide ka Vlakovu, a završit će na Mostarskom raskršću.

Drugi krak će cestu voditi ka rondou (kružni tok) u Briješću, gdje će prestati trasa koridora 5c. Dio zaobilaznice nastavljat će prema kraju ulice Safeta Zajke. Zbog autoputa, ona će biti izmještena.

Sarajevska zaobilaznica do sada je najveći projekt izgradnje autoputa u okviru koridora 5C i ona će modernom saobraćajnicom povezati glavni grad BiH s koridorom. Planirana je i izgradnja najveće petlje na tri nivoa, koja je uključena i u ovaj prvi dio zaobilaznice od petlje u Jošanici do Butila.

(eKapija/sa-c.info)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije