Tunel Vijenac: Do sada urađeno 560 metara od ukupno tri kilometra

30.01.2012. 08:32 / Izvor: eKapija.ba
Tunel Vijenac: Do sada urađeno 560 metara od ukupno tri kilometra

Ekipa Federalne televizije je prva koja uspjela ući u tunel Vijenac. U toku je izgradnja prvog kilometra ovog tunela. Radovi se rade 24 sata u tri smjene. Ako se nastavi ovim tempom, predviđa se da bi kompletni radovi mogli biti završeni u predviđenom roku do počekta 2014. godine.

Onog trenutka kada investicija vrijedna blizu sedamdeset miliona eura bude završena, dionica M-17 će biti skraćena za pet i po kilometara.

Do sada je urađeno 560 metara od ukupno tri kilometra, što čini 20 posto izgradnje prvog većeg tunela na koridoru 5C.

"Ugovor za sam tunel iznosi 62 miliona eura. U proteklom periodu u radove je utrošeno oko 15 miliona eura", kaže za FTV Ensad Karić, direktor JP Autocesta FBiH.

Na izgradnji ovog tunela danonoćno radi 220 radnika. Pored slovenske građevinske firme Primorje, koja je glavni izvođač radova, podizvođači su tri bosanskohercegovačke firme: Hidrogradnja, Euroasfalt i ŽGP, koje vrše 40 posto radova na tunelu. Nakon raskida ugovora sa slovenskom građevinskom firmom SCT prekinuti su radovi.

"Radovi su, na svu sreću, bili prekinuti svega tri mjeseca, zahvaljujući menadžmentu Autocesta radovi su nasatvljeni u rekordnom roku i smatra se da će se rok ispoštovati i da ćemo početkom 2014. godine završiti kompletnu dionicu Gorica Binješevo", navodi rukovodilac sektora za građenje u JP Autoceste FBiH Asim Mehinagić.

Sada već kontroverzna slovenska građevinska firma SCT, zahvaljujući niskoj ili najnižoj ponudi koja je prošla na tenderu, od Federalne direkcije za ceste dobila je posao za izgradnju prve od tri dionice sarajevske zaobilaznice. Međutim, pokazalo se vrlo brzo da je posao propao. Na svu sreću, krenulo se sa sto posto kapaciteta i slika je danas kudikamo drugačija nego prije, recimo, tri mjeseca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti