Udruženje poslodavaca FBiH: Zaštititi domaće kompanije od prevara

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Udruženje poslodavaca FBiH: Zaštititi domaće kompanije od prevara

Udruženje poslodavaca FBiH ocijenilo je da će opstanak velikog broja domaćih kompanija, a time i radnih mjesta, biti doveden u pitanje ako se hitno ne pristupi izmjenama zakonske regulative i ako se i dalje bude dozvoljavalo stranim kompanijama da posluju nelegalno u BiH.

26.12.2014. 13:44 / Izvor: SRNA

Udruženje poslodavaca Federacije BiH /FBiH/ ocijenilo je da će opstanak velikog broja domaćih kompanija, a time i radnih mjesta, biti doveden u pitanje ako se hitno ne pristupi izmjenama zakonske regulative i ako se i dalje bude dozvoljavalo stranim kompanijama da posluju nelegalno u BiH.

Na zahtjev članica koje su pretrpjele štetu prevarom koju je počinio trgovinski lanac "Tuš", Upravni odbor Udruženja poslodavaca u FBiH razmotrio je ovaj slučaj i pitanje zloupotreba i prevara u privrednom poslovanju uopšte, saopšteno je danas iz ovog udruženja.

"Na žalost, slučaj `Tuša` nije usamljen. Svjedoci smo da su se na isti ili sličan način, u bliskoj prošlosti ponašali `SCT`, `Primorka`, `Koteks`, `Ukio grupa` i neke druge kompanije, koje su očigledno u BiH došle da prevarom domaćih kompanija izvuku novac", saopšteno je iz federalnog Udruženja poslodavaca.

Tim povodom Udruženje poslodavaca FBiH osudilo je ponašanje vlasnika "Tuš" grupe i prevaru više od 600 domaćih kompanija kojima je nanesena ukupna šteta od oko 6,6 milona KM, odnosno kompanija koje zapošljavaju više od 6.000 radnika i u budžet BiH, po raznim osnovama, uplaćuju skoro 500 miliona KM.

Od nadležnih institucija zatraženo je da se hitno uključe u rješavanje problema nastalog povlačenjem slovenačkog trgovinskog lanca "Tuš" sa tržišta BiH, te da u okviru svojih nadležnosti preduzmu sve zakonom propisane radnje na utvrđivanju stvarnih činjenica i na taj način adekvatno zaštite oštećene domaće kompanije.

Upravni odbor Udruženja poslodavaca podržao je u potpunosti sve aktivnosti koje je u vezi sa ovim do sada preduzela i pokrenula Spoljnotrgovinska komora BiH i ponudio pomoć u svim daljim aktivnostima.

Najavljeno je da će Udruženje poslodavaca FBiH pripremiti prijedlog izmjena propisa sa rješenjem da se domaće kompanije ubuduće zaštitite od ovakvih prevara i privrednih prestupa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti