Investicije / NEKRETNINE

Banja Luka: Završeni sporovi u vezi s imovinskopravnim odnosima na zapadnom tranzitu - Počinje izgradnja novog kružnog toka

06.11.2009. 08:45 / Izvor: Nezavisne novine

Izgradnja kružnog toka na raskrsnici ulica Marije Dimić, Krajiških brigada i Ivana Gorana Kovačića počeće za pet do deset dana.

Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS 05. novembra 2009. godine je dobilo građevinsku dozvolu, tako da su sada ispunjeni svi neophodni uslovi da se krene s izgradnjom ove raskrsnice.

Novčana sredstva u iznosu od 1.454.000 KM za gradnju drugog kružnog toka odobrena su iz Razvojnog programa Vlade Republike Srpske. Investitor za gradnju ove raskrsnice je Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske" i grad Banja Luka. Izvođač radova je preduzeće "Niskogradnja" iz Laktaša.

"Radovi bi trebalo da počnu za pet do deset dana, a na izgradnju ovog objekta smo se odlučili zbog toga što se ispostavilo da sadašnja svjetlosna signalizacija nije dobro rješenje za ovaj veoma frekventni dio grada. Još jedan od razloga što smo se odlučili na ovaj potez je to što se kružni tok od Bulevara cara Dušana ka naselju Lauš pokazao kao veoma dobro rješenje", saopštili su iz ovog preduzeća.

Oni su dodali da je grad riješio sve imovinskopravne sporove, te da je u oktobru ove godine izdata urbanistička saglasnost za izgradnju ovog objekta.

Građani su se žalili na svakodnevne gužve koje se dešavaju na ovoj raskrsnici. Razlog za ove gužve je svjetlosna signalizacija, koja nije usklađena s potrebama saobraćaja, tako da vozači koji voze zapadnim tranzitom nekada moraju da čekaju petnaest i više minuta da bi prošli kroz ovo raskršće. Za vozila koja se kreću prema Gradišci zeleno svjetlo signalizira manje od 30 sekundi, tako da u tom intervalu kroz raskrsnicu prođe tek desetak vozila.

"Da bih prošao kroz ovu raskrsnicu ponekad izgubim više vremena nego što mi je potrebno za ostatak puta do kuće, koji je dužine osam kilometara. Najnepodnošljivija situacija je u ljetnim mjesecima, kada na temperaturi koja u automobilima prelazi 40 stepeni vozači i do 15 minuta čekaju kako bi prošli kroz ovu raskrsnicu", kaže Radivoj Đurić, koji živi u Ramićima i svaki dan putuje u centar grada.

Taksistima takođe ova raskrsnica predstavlja ogroman problem.

"Ovo je najzagušenija raskrsnica u gradu i gužve su prisutne tokom cijelog dana, naročito u udarnim terminima, kad ljudi idu i vraćaju se s posla", rekao je Slađan Vesić, predsjednik Sekcije "Ideal taxi".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije