Bliže dogovoru o izgradnji drinskog nasipa

05.07.2018. 08:53 / Izvor: SRNA
Bliže dogovoru o izgradnji drinskog nasipa

Vlada Republike Srpske pokušava na sve načine da nađe rješenje za početak izgradnje nasipa koji bi omogućio bezbijednija život u Semberiji.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić održao je danas sastanak u Janji kod Bijeljine na kojem je postignut napredak u rješavanju problema koji prate početak izgradnje drinskog nasipa u Semberiji.

Nakon sastanka sa predstavnicima Gradske uprave, Savjetom mjesne zajednice Janja i predstavnikom grupe nezadovoljnih mještana novinarima se obratio pomoćnik za vodoprivredu Republike Srpske Čedomir Stojanović sa ocjenom da je potrebno intenzivirati razgovore sa vlasnicima parcela i pronaći modus za završetak ekproprijacije zemljišta na trasi nasipa kroz cijenu ili odgovarajuću zamjenu zemljišta.

On je podsjetio da je projekat izgradnje drinskog nasipa u zastoju zbog peticije građana na kojoj je 2.600 potpisa nezadovoljnih, ali i da su među njima samo 123 vlasnika parcela koje su predviđene za eksproprijaciju.

"Stvoren je socijalni bunt među građanima koji je vodio čovjek koji i ne živi ovdje i imamo potpisnike koji apsolutno nemaju parcele u ovom dijelu trase", naveo je Stojanović.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske pokušava na sve načine da nađe rješenje za početak izgradnje nasipa koji bi omogućio bezbijednija život u Semberiji i mjesto za sigurnije privredno ulaganje u ovom dijelu Republike Srpske.

"Zbog peticije već postoji određeno kašnjenje, ali Svjetska banka je fleksibilna u tom dijelu i spremna je da nam produži rok koji je prvobitno određen za kraj 2019. godine", istakao je Stojanović.

On je rekao da sada, čak i da sve bude idealno, u tom roku ne može biti dovršen kompletan drinski nasip u dužini 33 kilometra i da će na sljedećoj misiji /sa Svjetskom bankom/ u oktobru vjerovatno tražiti produženje roka do kraja 2021. godine.

"Imali smo dosta konstruktivnih prijedloga i pomalo pokušavamo da sa vlasnicima parcela predviđenih za eksproprijaciju iznađemo rješenje i da što brže krenemo sa izgradnjom nasipa", kaže Stojanović.

U obraćanju novinarima, on je upozorio i na moguću jako lošu hidrološku situaciju za Janju ukoliko sadašnju regulaciju rijeke Janje, koja traje u centru naselja, ne bude pratio i nastavak njene regulacije nizvodno, što je već dio izgradnje drinskog nasipa.

Stojanović je rekao da su vlasnicima parcela ponuđena rješenja da cijena bude tri marke /za metar kvadratni zemljišta koje se oduzima/ u onom dijelu gdje je samo poljoprivredno zemljište, da cijena može biti veća gdje su u pitanju građevinsko zemljište, da je moguća i podjela parcela da bi se vlasnici mogli pravično namirivati i da se o tome mora intenzivno razgovarati sa vlasnicima pojedinačno.

Prema njegovim riječima, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je na današnjem sastanku u Janji da je od 123 vlasnika parcela njih 100 već bilo na razgovoru u Gradskoj upravi i da se očekuje intenziviranje tih razgovora sa svakim vlasnikom zemljišta koje se izuzima pojedinačno, kako bi se pronašlo rješenje za imovinske odose koji su trenutno prepreka za izradnju drinskog nasipa u Semberiji.

Stojanović je najavio da će novi sastanak na istu temu biti održan krajem naredne sedmice, kada će u Bijeljinu doći i predstavnici Svjetske banke.

On je dodao da postoji rok do kraja septembra da se dobrim dijelom završi eksproprijacvija parcela za izgradnju drinskog nasipa i istakao da je za ovaj nasip izabrano tehnički najbolje rješenje.

"Vidjećemo sa projektantima da li postoji i mogućnost da se u jednom dijelu trase pokuša možda da se smanji koridor izuzimanja, iako je, stručno gledano, nemoguće pomjeranje trase, jer je izabrano najtvrđe tlo koje nije porozno i ostavljeno je dovoljno prostora da se plahovita rijeka Drina umiri da ne bi došlo do rušenja nasipa", naveo je pomoćnik za vodoprivredu Republike Srpske Čedomir Stojanović.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Janja Azem Aletović rekao je novinarima da su vrlo zadovoljni današnjom posjetom ministra Mirjanića i da su na sastanku doneseni dobri zaključci da se pronađe što bolje rješenje problema.

"Svi smo ubijeđeni da je izgradnja nasipa neophodna da se zaštitimo od velikih voda rijeka Drine i Janje", poručio je on.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije