Dionicu Butile-Vlakovo Sarajevske zaobilaznice gradi domaći konzorcij

19.07.2013. 13:43 / Izvor: eKapija.ba
Dionicu Butile-Vlakovo Sarajevske zaobilaznice gradi domaći konzorcij
OTVORI GALERIJU

Direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar Ensad Karić uručio je danas Konzorciju „Euro-Asfalt" d.o.o. Sarajevo i GP "ŽGP" d.d. Sarajevo ugovor za izgradnju Sarajevske zaobilaznice - Lot 3A (dionica Butile - Vlakovo).

Simboličnom predajom ranije potpisanog ugovora o izgradnji poddionice Butila-Vlakovo, LOT3 projekta Sarajevske zaobilaznice, Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar i Hamed Ramić, direktor Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, u ime konzorcija koji čine Euro-asfalt i ŽGP d.d. Sarajevo, najavili su za deset mjeseci konačno rješenje sarajevske zaobilaznice na koje se čeka više od deset godina.

Izgradnjom i ove poddionice JP Autoceste FBiH ostvaruju plan o 100 kilometara autoceste u FBiH do kraja 2014. Ukupna vrijednost Ugovora je oko 37 miliona KM, koji finansira JP Autoceste FBiH.

Odlukom Vlade Federacije BiH iz 2012. godine,  JP Autoceste je preuzelo da radi ovaj dio Sarajevske zaobilaznice i u proteklom periodu je otkupilo zemljšte, završilo eksproprijaciju, dobilo građevinsku dozvolu i provelo tender.

"Odgovorno tvrdim da će JP Autoceste za deset mjeseci završiti taj posao na izgradnji moderne saobraćajnice koja će biti dio sto kilometara autoceste koju smo obećali u trogodišnjem periodu, do kraja 2014. godine", izjavio je Karić novinarima na pres-konferenciji upriličenoj na mjestu izgradnje LOT-a 3.

On je posebno istakao da će radove, nakon brojnih propalih stranih kompanija, na kraju izvesti "Euro-Asfalt" i "ŽGP", dvije kompanije koje evidentno izrastaju u regionalne kompanije.

Izražavajući zahvalnost na ukazanom povjerenju, direktor "Euro-Asfalta" Hamed Ramić uime Konzorcija najavio je početak realizacije bajpasa Sarajevo LOT 3 gdje će se, kako je rekao, domaćim snagama doprinijeti povezivanju Vlakova i Butila, te riješavanju dugogodišnjeg problema saobraćajnih gužvi u i oko Sarajeva.

Naglasio je da je projekt kompleksan i zahtjevan jer se radi o području sa visokim nivoima podzemnih voda gdje će se morati primijeniti posebna tehnologija i oprema.

"Rok za završetak radova je deset mjeseci i to ćemo ispoštovati, a u ovom periodu će raditi 350 radnika", izjavio je Ramić.

Vrijednost ugovora za izgradnju iznosi 36.816.718,33 KM sa PDV-om. Novčana sredstva za implementaciju izgradnje Sarajevske zaobilaznice osigurana su iz vlastitih sredstava JP Autoceste FBiH.

Izgradnjom LOT-a 3A povezat će se izgrađena autocesta sa dionicom u izgradnji Vlakovo - Tarčin, s jedne strane, i Jošanica - Zenica, s druge strane.

Čestitke JP Autoceste i domaćim kompanijama uputili su ovom prilikom federalni premijer Nermin Nikšić i federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

"Nešto što stoji 11 godina, nova uprava JP Autoceste će završiti za narednih deset mjeseci. To je jedan od uspjeha tog preduzeća, Ministartstva i Federalne vlade u cjelini. Kada se tome doda da će se riješiti gužve oko Sarajeva, da ćemo spojiti koridor 5-C u dužini skoro sto kilometara, te da će to raditi domaće kompanije, onda je zadovoljstvo kompletno", kazao je ministar Bijedić.

Domaće kompanije, kako je kazao premijer Nikšić, iz dana u dan stiču kredibilitet da rade na ovim projektima, za razliku od kompanija poput SCT-a i Primorja, koje su se ovdje pojavljivale pod plaštom i željom da od BiH naprave koloniju i izvuku novac.

"Zadovoljstvo mi je da ćemo uprkos svemu završiti i da ćemo zaista, bez obzira na sve probleme i političke razmirice koja imamo, biti Vlada koja će za tri godine napraviti više autoceste nego sve predhodne zajedno",  istakao je Nikšić.

"Čestitam bh. kompanijama i direktoru Kariću na još jednom uspješnom projektu i siguran sam da ćemo slijedeće godine, tačnije za deset mjeseci na istom mjestu otvoriti autocestu u skladu sa svjetskim standardima", poručio je Nikšić.

Postavljeni cilj da Federacija BiH do kraja 2014. ima više od sto kilometara autoceste, kako je dodao Nikšić, postaje svaki dan naša realnost.

eKapija.ba/FENA

Foto Fena: Emir Burlović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije