Donatorska sredstva od 6,8 miliona eura za izgradnju mosta u Gradišci

22.05.2020. 12:58 / Izvor: Akta.ba
Donatorska sredstva od 6,8 miliona eura za izgradnju mosta u Gradišci

Utvrđen je Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u RS te izmjene i dopune Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Vlada Republike Srpske donijela je jučer odluku o prihvatanju donatorskih sredstava Investicionog fonda za zapadni Balkan u iznosu od 6.800.000 eura za finansiranje projekta izgradnje prekograničnog mosta u Gradišci.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Srateški plan za saradnju s dijasporom.

"Osnovni razlog za donošenje Strateškog plana jeste da se na sistemski način kreira politika prema dijaspori s ciljem jačanja saradnje i produbljivanje veza između RS i Srba u inostranstvu, te promocije i očuvanja srpskog nacionalnog identiteta u dijaspori", saopšteno je nakon sjednice iz Biroa za odnose s javnošću entitetske vlade.

Dokument je, kako se dodaje, u svojoj osnovi fokusiran na unapređivanje i razvijanje odnosa s dijasporom koje treba da se odvija na institucionalan način, uz uključivanje svih relevatnih aktera, a definisani su strateški i operativni ciljevi koji će biti operacionalizovani kroz akcione planove.

Utvrđen je Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u RS te izmjene i dopune Zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, kojima je definisano organizovanje resursnih centara za inkluzivno vaspitanje i obrazovanje radi pomoći predškolskim ustanovama u radu s djecom sa smetnjama u razvoju.

Entitetska vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, čime se stvara pravni osnov za donošenje Pravilnika o standardima kvaliteta udžbenika u RS, kao i Pravilnika o standardima rada pedagoga, psihologa, socijalnog radnika i defektologa u vaspitno-obrazovnim ustanovama RS.

Novim izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju predviđeno da se praktična nastava realizuje kod poslodavca najviše u obimu od 25 odsto od ukupnog obima časova praktične nastave, kao i da se za učenike sa smetnjama u razvoju obezbjeđuje prilagođavanje radnog mjesta u odnosu na njegove mogućnosti i vrstu invaliditeta u okviru praktične nastave.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije