Investicije / PROJEKTI

EBRD finansira nekoliko vrijednih projekata u Kantonu Sarajevo

21.12.2020. 12:51 / Izvor: Akta.ba

Premijera Kantona Sarajevo Mario Nenadića danas je održao online sastanak sa šeficom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuelom Naessl.

Ovaj sastanak je održan na inicijativu premijera Nenadića, a prisustvovali su mu ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić, ministar saobraćaja Adi Kalem, predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Sanja Petrović, te Josip Polić i Alen Dizdarević, u ime EBRD-a.

Tokom sastanka sudionici su analizirali tekuće projekte, prvenstveno preduzeća "Vodovod i kanalizacija" u iznosu od 25 miliona EUR-a, koji je podijeljen u tri tranše. Prva je tenderisana i ugovorena, a implementacija bi trebala biti završena do kraja 2021. godine. Kako je najavio premijer Nenadić, ispunjen je glavni uvjet i za drugu tranšu.

Ovaj projekt obuhvata rekonstrukciju sistema vodosnabdijevanja s ciljem smanjenja gubitaka i troškova poslovanja.  

"Drugi zajednički projekt je Sarajevo – gradske ceste, koji podrazumijeva izgradnju tunela 'Kobilja Glava' i spoja sa postojećom magistralnom cestom na vogošćanskoj strani, te izgradnju dijela Devete transverzale, kao i pripadajući nadzor nad izvođenjem radova", naveo je premijer Nenadić.

Dodao je kako je ovaj projekt, čija je vrijednost 30 miliona EUR-a, u 'odmakloj' fazi i, kao što je Vlada Kantona Sarajevo više puta o tome izvještavala, krajem narednog mjeseca bit će raspisan Javni poziv, kako bi se krajem marta mogao uvesti izvođač radova.

Projekt Javni prijevoz u vrijednosti od 15 miliona EUR-a namijenjen je za nabavku 25 novih trolejbusa, te je kada je riječ o ovome projektu napravljen veliki progres. Tender je završen, a kreditna sredstva su operativna.

"Paralelno s ovim, obaveza Kantona je bila izvršiti prestrukturisanje GRAS-a, na čemu se trenutno radi", istakao je premijer.

Četvrti projekt koji Vlada KS radi zajedno s EBRD-om u iznosu od 20 miliona EUR-a je Javni prijevoz - dio dva, koji ima za cilj remont tramvajske pruge Ilidža – Marijin Dvor. U toku je evaluacija pristiglih ponuda.

Projekt u iznosu od 10 miliona EUR-a odnosi se na Javni prijevoz, što uključuje nabavku 15 novih tramvaja, za koji je kredit potpisan i ratificiran, ali još nije operativan.

Energetska efikasnost u javnim zgradama, ukupne vrijednosti osam miliona EUR-a kredita i dva miliona EUR-a granta, podrazumijeva sanaciju 40 javnih zgrada s ciljem povećanja energetske efikasnosti, te prelaska na zagrijavanje ekološki prihvatljivim energentima. Podugovori još nisu potpisani, jer nije usaglašen okolinski i socijalni plan, koji je dio projektnog ugovora.

Potpisan je ugovor za energetski audit i izradu glavnih projekata.

I na kraju je Studija urbane regeneracije Kantona Sarajevo u vrijednosti 500.000 EUR-a, kako bi se pomoglo Kantonu da regenerišu dvije lokacije u gradu, i to Željezničku stanicu i Remizu, te da se privuče i privatni kapital za ovu namjenu.

Ova dva projekta, ukupne vrijednosti od 108 miliona EUR-a, su u toku i aktivnosti će biti nastavljene u narednom periodu, rečeno je tokom online sastanka.

Premijer Nenadić je današnji sastanak organizirao s ciljem pregleda tekućih projekata.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije